Vše začalo už v loňském roce. Listopadové hospodaření firmy s DPH se rozhodl prověřit finanční úřad. „Předložili jsme mu všechny doklady, které nikdo nezpochybnil, ani neřekl, že je tam něco navíc nebo něco chybí," řekla účetní firmy Orbital International Anežka Kašková.

Komplikace podle ní nastaly až ve chvíli, kdy se finanční úřad rozhodl zkontrolovat všechny listopadové transakce zrcadlově, tedy kromě Orbitalu i u jeho obchodních partnerů. „Úředníci se nám teď odvolávají na nějakého pána z Prahy, který jim už sedm týdnů slibuje, že jim potřebné doklady dodá. Proč ale zadržují přes milion korun nám? Mně to připadá jako kocourkov," podotkla Anežka Kašková.

Mluvčí Finančního úřadu pro Kraj Vysočina Josef Tomek nemohl být k danému případu příliš konkrétní. Zaměstnance, kteří na kontrole pracují, totiž zákon po dobu řízení zavazuje k mlčenlivosti. Vyjádřil se alespoň k délce kontroly, která již přesáhla tři měsíce. „Pokud má správce daně prověřovat daňové povinnosti co nejúplněji, je toto prověřování časově náročné a jeho délka se může lišit od představy daňových subjektů," poznamenal.

Třebíčská firma patří do nadnárodní skupiny Orbital Group International. Nejvyšší vedení sídlí v Belgii, samostatně hospodařící pobočky společnosti sídlí na několika místech Evropy, včetně Třebíče. Tam zaměstnává dvanáct lidí, kteří až ze tří čtvrtin jednají ze zahraničními partnery. Těm pak zajišťují veškerý servis a prezentaci na veletržních akcích.

Vedoucí třebíčské firmy Orbital International Jiří Pazderka zadržování peněz finančním úřadem nerozumí. Kvůli této špatné zkušenosti navíc nevyloučil, že z regionu odejde. „Bylo by pochopitelné, kdybychom to tady ukončili a přemístili se třeba do Německa," upozornil.

Nejde totiž pouze o to, že firma nemůže se zadrženými penězi nakládat. Podle účetní Anežky Kaškové jí kvůli tomu vznikají další náklady. „Aby firma měla na běžný chod, musela si tu částku, kterou ji finanční úřad zadržuje, půjčit u banky. Úroky za úvěr budou kolem deseti procent. Už to je velká ztráta, ale není to všechno. Firma si musí převést nějaké prostředky ze svého dolarového a eurového účtu a ani tyto transakce nejsou zadarmo," popsala účetní.

Bez opory v zákoně

Kašková má za sebou více než dvacetiletou praxi. Za tu dobu se s ničím podobným nesetkala. „V daňovém řádu a paragrafech o daňové kontrole není nic o tom, že by finanční úřad mohl v takovéto situaci zadržovat poplatníkovi nějaké peníze," mínila.

Podle ní nezbude firmě Orbital International nic jiného, než se obrátit na Generální ředitelství finanční správy. „Finanční úřad v Třebíči se nám neustále vymlouvá, že tu kontrolu nařídil nějaký nadřízený. My se proto obrátíme na nejvyššího nadřízeného, aby si to úředníci vyřešili mezi sebou. Není ale možné, aby nás drželi jako rukojmí," zdůraznila Anežka Kašková s tím, že v přijatelné východisko už příliš nevěří. Málo pravděpodobné je podle ní i to, že škodu, která firmě vznikla, někdo zaplatí.