Jaké kroky k tomu družstvo vedly, objasnil: „Naše družstvo dostalo od jaroměřické mlékárny výpověď smlouvy na dodávky mléka. Smlouva končí v červenci. Denně jsme tam dodávali 11,5 tisíce litrů mléka. Co bude změna vlastníka v jaroměřické mlékárně znamenat pro nás, to ještě nevím.“ Situace v jaroměřické mlékárně se nelíbí ZD Kouty, které do ní dodává kolem osmi tisíc litrů mléka denně.


Předseda tohoto ZD Lubomír Pisk za Mlékařské odbytové centrum Třebíč sdělil: „Třebíčské mlékařské odbytové centrum dostalo loni výpověď smlouvy na dodávky mléka. Smlouva končí v červenci. Abychom ji neporušili, budeme mléko dodávat, i když tam bude nový vlastník. Mohou nastat problémy. Dodavatelé mléka se cítí nejistě,“ shrnul.


„Jihočeská Madeta nabídla zdejším mlékařům lepší smluvní podmínky. Proto s ní Mlékařské odbytové centrum Třebíč uzavřelo smlouvu,“ vysvětlil Pisk, proč mlékaři na Třebíčsku kývli na nabídku Madety.


„Denně půjde o 100 000 litrů mléka,“ upřesnil ředitel centra Karel Coufal.


Mlékařské odbytové centrum Třebíč dosud zajišťovalo pro jaroměřickou a moravskobudějovickou mlékárnu zhruba polovinu zpracovávaného mléka.
Nový zdroj mléka se jihočeskému podniku hodí, protože s producenty na jihu Čech má problémy. Tamní družstvo Jih přestalo Madetě dávat 200 tisíc litrů mléka denně, vyváží do Německa.


Madeta mapuje podmínky


Zda o zmíněné dvě mlékárny je ze strany Madety zájem, se Deník zeptal mluvčí Madety Barbory Daňkové. Ta řekla: „Zjišťujeme podmínky a monitorujeme situaci. Zajímáme se o to. Uvidíme.“ Zájem o koupi mají údajně i někteří místní podnikatelé.


Objevují se spekulace, že o mlékárny stojí i olomoucká Olma, patřící společnosti Milkagro ze skupiny Agrofert Holding. S dotazem, zda má Olma zájem o koupi dvou mlékáren na Třebíčsku, se Deník obrátil na advokátku Lenku Příkazskou, zastupující v záležitostech pro tisk Olmu. Advokátka odpověděla: „K uvedenému dotazu sděluji, že můj klient není schopen se v současné chvíli k věci vyjádřit, a ponechává tedy vaši otázku bez komentáře.“


Francouzský výrobce sýrů má zřejmě zájem o rychlý prodej obou mlékáren na Třebíčsku. Nabízí je včetně smluv s dodavateli mléka, které však platí jen do konce července. V majetku společnosti Bel Sýry Česko nadále zůstane mlékárna v Želetavě, v níž se vyrábí sýry značky Želetava, Smetanito, Matador, Veselá kráva, Leerdammer, Kiri a Babybel.


Mlékárny v Moravských Budějovicích a v Jaroměřicích nad Rokytnou zaměstnávají 276 lidí a ročně zpracují 87 milionů litrů mléka. Za minulý rok vykázaly obrat kolem jedné miliardy korun.


„Dobré by bylo, pokud by ty mlékárny koupil někdo, kdo tam bude dělat specializovanou výrobu z mléka,“ zamýšlel se Karel Coufal, ředitel Okresní agrární komory Třebíč. Podle něj by bylo škoda nevyužít proškoleného personálu, kterým tyto mlékárny disponují.


Tyto úvahy jsou jistě opodstatněné. Nezaměstnanost v mikroregionech Jaroměřicko a Moravskobudějovicko je totiž nejvyšší v rámci celého Třebíčska. Například míra nezaměstnanosti na Jaroměřicku dosáhla v únoru 18,9 %.

EVA BÁRTÍKOVÁ
ČTK