VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Do Budějovic se výroba z mléka nevrátí. Zatím

Jaroměřice nad Rokytnou – Pomazánkové máslo i tvaroh z Jaroměřické mlékárny jsou mezi českými spotřebiteli pojem, patří do nejvyšší kvality. Jak se daří firmě, o níž se ještě na podzim roku 2010 spekulovalo, že možná zanikne? Zdá se, že noví čeští majitelé za sedmnáct měsíců od převzetí provozu dokázali situaci stabilizovat co do počtu zaměstnanců i v oblasti dodavatelských vztahů se zemědělci a obchodníky. Denně tu zpracují okolo 118 tisíc litrů mléka. 

19.3.2012 2
SDÍLEJ:

Balení tvrdých sýrů. Eidam se v Jaroměřicích balí krájený v 20 dekových bločcích nebo v desetidekových baleních plátků.Foto: Hana Jakubcová

„Dostali jsme se teď do bodu, který jsme si vytyčili na podzim roku 2010, když jsme mlékárnu přebírali od francouzské společnosti Les Fromageries BEL. Máme optimálních 120 zaměstnanců, z nichž je naprosté minimum v administrativě. Pomalu, ale jistě se snažíme navázat zpřetrhané dodavatelské vztahy s okolními zemědělci, od kterých jsme před lety brali mléko. Je přece logické, že by měla místní mlékárna zpracovávat produkci farmářů z blízkého okolí. Minulé vedení trochu necitlivě utnulo odběr od nich zbytečně razantně,“ konstatoval spolumajitel mlékárny Bedřich Štecher. 

V rámci možností funguje i prodej, firma dodává na trh nejen své originální výrobky, ale taky produkty v obalech privátních značek obchodních řetězců. Kolik je to procentuálně, zda převažuje anonymní produkce pro supermarkety či výroba s vlastním logem, to nechtěl Štecher komentovat s tím, že „doba je zlá a firma dělá, co může“.

Za ten o něco málo víc než rok ale museli noví majitelé, kteří dříve působili na manažerských pozicích pod Francouzi, učinit i několik nepříjemných rozhodnutí. V listopadu 2010 přebírali mlékárenské provozy v Jaroměřicích nad Rokytnou a v Moravských Budějovicích plus sklad v Brně. Velmi rychle se ovšem ukázalo, že smysl bude mít jediné: soustředit se na výrobu v Jaroměřicích, zakonzervovat a zatím opustit budovy a stroje v Budějovicích a úplně pustit brněnský sklad. To s sebou přineslo i výpovědi, muselo odejít osmdesát zaměstnanců. Veškeré výrobky teď putují do pražského skladu logistické společnosti Alimpex Food, která je distribuuje dál. „Bereme to jako prozíravé řešení. Nevlastníme přitom žádné kamiony ani cisterny na svoz mléka, dopravu pro nás kompletně zajištuje bítešská společnost BDS,“ popsal spolumajitel.

Vrátí se v budoucnu noví majitelé do prozatím uzavřených hal v Budějovicích? „To v tuto chvíli vůbec nedokážu říct a ani nechci. Ano, máme tam strojní vybavení na výrobu krabicového mléka a kvalitně vybavenou sýrárnu. Ale nyní je pro nás naprosto stěžejní udržet v rozumných mezích existenci mlékárny v Jaroměřicích,“ podotkl Štecher. Narazil tak na problém, který řeší české mlékárny obecně. Mléko je vstupní surovina, kterou nelze ničím nahradit. Její cena je v současnosti okolo 8,30 koruny za litr, jen za loňský rok se zvedla o 12 procent. To je samozřejmě pozitivní zpráva pro farmáře, už trochu horší pak právě pro mlékárny, od nichž odebírají výrobky obchodní řetězce. Ty logicky chtějí co největší marži, tedy brát od mlékáren co nejlevněji a své podmínky si umějí nadiktovat.

Eidam? Problém

„O dvanáct procent loni vzrostla cena vstupní suroviny – mléka a jen o čtyři procenta cena mléčných výrobků v regálech obchodů. To je snad dost ilustrativní nástin, v jakých mantinelech se ve svém podnikání pohybujeme,“ zhodnotil situaci Bedřich Štecher.
V Jaroměřicích se vyrábí mimořádně kvalitní tvaroh, to je hlavní zdejší produkt. Dále se tu dělá výborné pomazánkové máslo a smetanový termizovaný sýr Fénix. Dalším stěžejním výrobkem je eidam. „Trh s eidamem je v Česku problematický. Tuzemské výrobce válcuje konkurence z Německa a z Polska. Oficiálně Němci a Poláci nedostávají žádné vládní finanční injekce. Já si ale nedokážu vysvětlit, jak to dělají, že umějí dodávat tvrdý sýr obchodníkům za tak nízké ceny,“ naznačil své pochybnosti spolumajitel jaroměřické mlékárny.

Proč je například tvaroh z Jaroměřic tak dobrý? Je to jednoduché. Nevyrábí se na odstředivkách, ale starou metodou odkapávání syrovátky přes plátěné sáčky. V odstředivkách se vnitřní struktura hmoty rozbíjí, hospodyňky to poznají při vaření, takový tvaroh nedrží tvar, roztéká se. Obecně výrobky z Jaroměřic neznají konzervanty, umělá barviva ani stabilizátory. Pomazánkové máslo je čistě smetanové i termizovaný sýr Fénix je z nefalšované smetany.

Jaroměřičtí sbírají potravinářská ocenění, dokázali splnit náročné požadavky a obdrželi certifikát CEFF, který spotřebitele, laicky řečeno informuje, že výrobek neobsahuje žádná závadná „éčka“. A taky obdrželi mezinárodně uznávanou potravinářskou certifikaci IFS, která garantuje bezpečnost vyráběných potravin nejvyšší kvality.

Investovali vůbec noví majitelé do své firmy v době krize a starostí s nasměrováním společnosti nějaké další peníze? „Vložili jsme do provozu řádově statisíce až miliony. Abychom mohli mít certifikáty, že vyrábíme kvalitně, museli jsme například koupit detektor kovů za stovky tisíc. Spotřebitel tak má jistotu, že v našem výrobku nenajde třeba šroubek nebo kovovou šponu,“ přiblížil Bedřich Štecher.

 

Jaroměřická mlékárna a.s.  ročně zpracuje 43 milionů mléka. Mlékárenský provoz ve čtyřtisícovém městě existuje od roku 1937. V roce 1994 byla zprivatizována, nejprve patřila pod Želetavskou  sýrárnu a.s., poté do podzimu 2010 pod francouzský koncern Les Fromageries BEL. 

Autor: Hana Jakubcová

19.3.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Mladíci nestačili na Duklu

Polské letouny Su-22M3 přiletěly 23. srpna na letiště v Náměšti nad Oslavou. V ČR se zapojí do mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike 2017.
17

Od středy začíná vojenské cvičení. Piloti budou létat od rána do noci

Vražda v Humpolci: Obviněný Ukrajinec skončil ve vazbě

Pelhřimov, Humpolec – Okresní soud v Pelhřimově poslal ve středu do vazby jednapadesátiletého Ukrajince obviněného z vraždy jeho o šest let mladšího krajana. Krvavý incident se odehrálv pondělí brzy ráno v Pražské ulici na ubytovně v Humpolci. „Vazba byla na obviněného uvalena, protože hrozí, že by se vyhýbal trestnímu řízení a mohl by ovlivňovat případné svědky,“ zdůvodnil rozhodnutí pelhřimovský soudce Jiří Zach.

Na Vysočině v noci padaly teplotní rekordy

Vysočina - Na dvou stanicích v noci na středu padly teplotní rekordy. V Košeticích na Pelhřimovsku naměřili 5,1 stupně Celsia, tím byla o dvě desetiny překonána dosavadní rekordní hodnota 5,3 stupně z roku 1999. V Sedlci na Třebíčsku teploměr ukázal hodnotu 6,5 stupně. Dosavadní nejnižší teplota z roku 1999 byla 7,3 stupně.

V jihlavské zoologické zahradě odchovali leguána

Jihlava – Po necelých dvou letech se podařilo chovatelům z jihlavské zoo rozmnožit a úspěšně odchovat dvě mláďata velice vzácného ještěra leguána fidžijského. A podle zbarvení mláďat těsně po vyklubání se z vajíček je zřejmé, že jde o samce a samici.

Studenti se budou trénovat v první pomoci

Vysočina – Poskytnout základní laickou první pomoc, komunikace s operátorem záchranné služby. Studenti středních škol a učilišť na Vysočině se opět budou učit zachraňovat život v rámci hodin školní výuky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení