Připojily se tak spolu s dalšími asi čtyřiceti obcemi na celé Vysočině k hlasitému protestu, který pořádalo Sdružení místních samospráv ČR.


„Obce a menší města jsou diskriminována. Na základě analýzy ministerstva financí se prokázalo, že čtyři největší města – Praha, Brno, Ostrava a Plzeň – jsou příjmově naddimenzována. Na svých dvacet procent veškerých obyvatel země získávají téměř polovinu prostředků určených všem,“ ohradil se předseda sdružení Josef Bartoněk. Podle jeho slov ostatních víc než 6600 sídel je diskriminováno, protože k jejich 80 procentům obyvatel proudí ta druhá polovina sumy.


Starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka by nejradši v tuzemsku viděl slovenský nebo rakouský model: „Slováci mají poměr takový, že když na Bratislavana jde 30 tisíc, na vesničana jde 14 tisíc. U nás je to 33 tisíc na Pražana a 7 tisíc na obyvatele třeba Zvěrkovic. To je prostě strašně nefér.“ Podle jeho slov v Rakousku dokonce platí, že na Vídeňana putuje 30 tisíc a na obyvatele Retzu v přepočtu 15 tisíc korun.

„Myslím, že by se tento poměr měl narovnat. Obce by pak nechodily s nataženou rukou, byly by pozlacené, protože by na nejdůležitější potřeby lidí peníze zbývaly. Když mi hygiena – tedy stát – nadiktuje, že mi zavře školu kvůli kuchyni, ale peníze ať si sháním, kde chci, tak kde je spravedlnost,“ klade si otázku Bařinka.


Starosta Třebíče Ivo Uher by jakékoliv přilepšení do rozpočtu města jedině přivítal. K realizaci požadavku na je však mírně skeptický. „Spíš bych věřil v pozvolný přechod, než v nějaké skokové řešení a přehnanou vstřícnost zákonodárců,“ dodal.

Návrh SMS ČR

– odstraňuje diskriminaci občanů měst a obcí do 100 tisíc obyvatel
- posiluje rozpočty měst a obcí o 21 miliard korun, v průměru na jednoho občana o částku 2,5 tisíce korun
– největší nárůst by vykázala menší města od 1500 do 5500 obyvatel – ze současných 6900 korun na 10370 korun na osobu a rok
– pozitivní dopad by změna měla mít i na statutární města pod 100 tisíc obyvatel, která by měla na obyvatele o 1700 korun navíc
– na novém systému by přes šest tisíc měst a obcí z celé republiky získalo celkem 21 miliard
– záporný dopad by šel na vrub čtyř největších měst s neodůvodněně vysokými příjmy
– návrh nemá podle svých tvůrců negativní vliv na státní rozpočet, neprohlubuje deficit
– zachovává stávající motivační prvky zákona o rozpočtovém určení daní, nový systém by se týkal výhradně rozdělení sdílených daní
– umožňuje městům a obcím rozvoj v dalších obdobích, kdy ustanou dotace investičních akcí z evropského rozpočtu

HANA JAKUBCOVÁ
LENKA MAŠOVÁ