„Předpokládá se, že i v říjnu cena klesne. Pro většinu podniků je to likvidační," dodal.

Okříšské družstvo už sčítá ztráty. Za loňský a letošní červenec nadojilo od svých 650 krav zhruba stejné množství mléka, rozdíl v tržbách je ale jeden milion korun. „Oproti loňsku, což byl poměrně dobrý rok na prodej mléka, jsme teď o dvě koruny za litr níž," upozornil Jaromír Ježek.

Každá mlékárna v zemi má podle něj ceny nastavené odlišně. Současný průměr v Česku se nyní pohybuje kolem sedmi korun a dvaceti haléřů za litr. Změnit nepříznivý vývoj by mohly podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) dotace, které se vládní resort chystá od příštího roku zavést. „Připravujeme dotační program pro producenty a zpracovatele, kteří vyrábějí vysoce jakostní mléko, a také program, který zajistí prostředky na nadstandardní pohodu zvířat," předeslal ministr Jurečka.

Podle předsedy družstva v Okříškách Jaromíra Ježka však ani taková opatření samospasitelná nebudou. „Musíme si pomoct sami, jinak to nepůjde. Zatím to dotujeme z rostlinné výroby z dobrého loňského roku. Pro menší producenty je situace ještě složitější," zmínil.

Zrušení kvót

Podle Ministerstva zemědělství stojí za propadem cen zrušení evropských kvót, po kterých se i na český trh dostalo ze zahraničí větší množství mléka a výrobků z něj. Podobně se na poklesu výkupních cen údajně podepsaly ruské sankce vůči dodávkám výrobků z EU.

Ředitel Jaroměřické mlékárny Bedřich Štecher však takový názor nesdílí. „Může za to velmi nízká cena sušeného mléka, kterého je všude velké množství," připomněl. Mlékárny, tedy zpracovatelé suroviny, s cenou mléka prý příliš hýbat nemohou. Klesající hodnotu mléka si však nepochvalují. „Na nás to má na první pohled pozitivní dopad, protože mléko vykupujeme za nízké náklady, které jsou hlavní částí prodejní ceny našich výrobků. Na druhou stranu nás však naši partneři z maloobchodní sítě tlačí k nižším cenám, takže to, co ušetříme na nákupu mléka, snížíme na výdeji. Celkový dopad je tak pro nás víceméně neutrální," vysvětlil Bedřich Štecher.

Mléka je na trhu přebytek. Ředitel Jaroměřické mlékárny to přičítá i velkému boomu v jeho produkci v loňském roce. „Cena totiž tehdy byla historicky rekordní a někteří prvovýrobci na tom vydělávali velké peníze a udělali si z toho byznys. Tím ale neříkám, že současná cena je odpovídající," zamýšlel se Bedřich Štecher.

Export mléka do zahraničí

Česko má jednu z nejnižších cen mléka v unijní osmadvacítce. Hůř jsou na tom pouze zemědělci v Pobaltí, Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku. Ministerstvo zemědělství proto hledá místa pro export mléka a mléčných výrobků za našimi hranicemi. „Už letos zajistilo agrární diplomaty, kteří budou v Rusku, Číně, Saúdské Arábii a Srbsku prosazovat zájmy českých zemědělských podnikatelů," řekl mluvčí ministerstva Hynek Jordán s tím, že vývozci mléčných výrobků se mohou obrátit také na agenturu CzechTrade, která zahraniční aktivity českých podnikatelů podporuje.

Zatímco ministerstvo hledá řešení stávající situace, podle Jaromíra Ježka z družstva v Okříškách může být v nejbližších měsících ještě hůř. Letošní rok totiž nepřál nejen mléku, ale ani pěstování krmiv pro dobytek. „Obilí se sice urodilo poměrně dost, ale pícnin a silážní kukuřice, tedy objemových krmiv, bude kvůli suchu málo a náhradní krmiva nebudou zadarmo. Výroba mléka se tak pro prvovýrobce ještě prodraží," připomněl.