Pohonné hmoty, jejichž cena se promítá do cen nejrůznějšího zboží i služeb, přitom vloni citelně podražily.

„Je to dáno zejména cenou ropy na světových trzích a také tím, že koruna je nyní vůči dolaru výrazně slabší,“ říká analytik společnosti Petrolmedia Michal Roškanin. „Obecně platí, že ceny jsou vyšši v metropolitních oblastech Prahy a Brna. Průměr Vysočiny je do jisté míry zkreslen dálnicí D1, kde jsou ceny vyšší,“ soudí Roškanin.

Na začátku roku byla průměrná cena motorové nafty na Vysočině 35,58 koruny, Natural 95 stál o sedmdesát haléřů méně. O rok dříve se však natural v kraji prodával v průměru za třiatřicet korun, nafta byla ještě o šedesát haléřů levnější.

„Z toho, že prodej benzinu v loňském roce klesl citelněji než prodej nafty, je znát, že vysoké ceny pohonných hmot nutí šetřit více soukromníky než firmy,“ říká analytik.

„Lidé přecházejí na biopaliva či plyn a více využívají spolujízdu.“ říká Roškanin, podle něhož by už však pohonné hmoty letos zdražovat neměly. „Na rozdíl od jiných analytiků si myslím, že cena ropy neporoste. Rozhodující tedy bude, jak si povede koruna,“ uzavřel Roškanin.