Z pěti největších měst na Vysočině stoupne od 1. ledna příštího roku nájemné v městských bytech jen v krajské Jihlavě. Tamní radnice využila poslední zákonnou možnost pro jednostranné zvýšení těchto plateb a schválila jejich maximální možný růst. Nájemníci tak v příštím roce zaplatí o 15 až 27 procent více, podle kvality bytů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo město.

Ve zbývajících čtyřech velkých městech kraje - Třebíči, Havlíčkově Brodě, Žďáru nad Sázavou a Pelhřimově - už lidé platí maximální možnou částku 49,46 Kč za metr čtvereční od loňska. Sídla této velikosti dál jednostranně nájmy zvyšovat nemohou, přejít by měla na smluvní nájemné, řekli zástupci radnic. O růstu nájmů z nich zatím uvažuje jen Havlíčkův Brod.

Ve standardních bytech v padesátitisícové Jihlavě se od ledna zvýší nájem na 73,40 Kč, letos to bylo 61,60 koruny. Za byt o rozloze 50 metrů čtverečních budou lidé platit měsíčně 3 670 korun, to je o 592 Kč víc než letos. Nájemníci bytů se sníženou kvalitou vydají o 27 procent více a metr čtvereční je přijde na 66 Kč.

Pro obyvatele domů s pečovatelskou službou v Jihlavě stoupnou od ledna platby o 15 procent na 64,90 Kč. Město mohlo zvolit navýšení až o 30 procent, ale radní v červnu schválili jen poloviční růst.

O výši nájemného v městských bytech v Havlíčkově Brodě se na radnici bude teprve debatovat. „Určitě si chceme udělat nějakou analýzu a myslím si, že k nějakému navýšení přistoupíme,” řekl místostarosta Čeněk Jůzl. Poukázal, že lidé platí za metr čtvereční necelou padesátikorunu měsíčně. Cenová mapa zveřejněná ministerstvem pro místní rozvoj však uvádí cenu vzorového bytu ve městě zhruba od 67 Kč do 75 Kč, tržní nájemné je podle Jůzla ještě vyšší. Podle jeho názoru teď může kdokoliv napadnout radnici, že se svými byty nezachází hospodárně.

VĚRA STEJSKALOVÁ (ČTK)