Patří mezi ně tabulkové čokolády, čokoládové figurky nebo třeba plněné čokoládové bonbony.

Rodinnému podniku se daří. „Letošní sezona je parádní,“ pochválil si ředitel firmy František Hlava.

Zatímco zmrzlináři a majitelé plováren si zoufají nad deštivým létem, František Hlava si nemůže stěžovat. „Letos se prodej čokolád v létě snížil minimálně. Oproti minulým letům jsme nemuseli snižovat výrobu,“ prohlásil ředitel čokoládovny.

V letních měsících je však sortiment zboží trochu jiný. „Přes léto preferujeme čokolády tabulkové, ne plněné výrobky, které rychleji při vyšších teplotách tají,“ uvedl Hlava.

Ředitel malého podniku má stále hlavu plnou nápadů. „Momentálně máme připravenou novinku – lanýže v kakau,“ informoval Hlava.

Jako dobrý obchodnický tah se ukázal také prodej čokolád určených k svátku či k narozeninám, na kterých zákazník nalezne věnování mamince, babičce a podobně, a k tomu třeba ještě i veršované přáníčko. „Jedná se o padesátigramové tabulkové čokolády. Těchto produktů máme devatenáct druhů. Slavíme s tím velký úspěch,“ řekl Hlava.

On sám si rád pochutnává například na hořké čokoládě z kakaových bobů pocházejících z plantáží v Mexiku. Tato čokoláda je posypaná drcenými kakaovými boby.

Co se týče bonboniér, jejich ceny se různí podle obchodů. Jiné ceny jsou v Praze, jiné v Jihlavě. „Kdybych to měl zprůměrovat, za dvěstěgramovou bonboniéru lze zaplatit od sto pěti až třeba do sto padesáti korun,“ uvedl ředitel výrobny. Také záleží na obalu, zda je tradiční papírový, nebo dřevěný či neobvyklý keramický.

Užitečné je vědět, že čokoládu je třeba skladovat do teploty dvaceti dvou stupňů a vlhkosti sedmdesáti procent. „Největším nepřítelem čokolády je vlhko,“ zdůraznil Hlava.

V České republice existuje několik podobných firem, jakou mají Hlavovi. Hlavovi se mohou mimo jiné pochlubit také tím, že navazují na výrobu z dob první republiky.

Počet zaměstnanců čokoládovny ve Vyskytné se neustále mění. Momentálně tam mají kromě stálých zaměstnanců také dva učně a několik brigádníků. Na podzim prý ale může být situace ještě příznivější.

BLANKA FIŠAROVÁ