Jeho přítelkyně, tyčkařka Jiřina Ptáčníková, totiž v německém Rehlingenu rovněž splnila kvalitnější IAAF limit.


Svoboda absolvoval první ostrý zahraniční test v nizozemském Hengelu a přes nedostatky srazil dalších devět setin. V běhu na 110 m překážek tentokrát finišoval v čase 13,44 a v evropských tabulkách si drží druhé místo. Za vítězným Britem Andrew Turnerem, který byl ještě o čtrnáct setin rychlejší. „Byl to závod náročný na psychiku,“ nechal se slyšet Svoboda.


Nervozita ve startovních blocích totiž sehrála své a diskvalifikováni byli domácí šampion Gregory Sedoc a jamajský veterán Maurice Wignall.
„Starty mi nejdou, a to se potvrdilo i teď. Měl jsem obavy, abych ho neulil, a potom jsem se dostával moc blízko k překážkám. Pár jsem jich pokosil. K technické dokonalosti to mělo hodně daleko,“ zabručel nespokojeně.


Radost však musel mít z výkonu své přítelkyně Jiřiny. Ta v tyčce splnila mírnější limit českého svazu (435 cm) už na začátku května, v Rehlingenu přidala ještě dalších dvacet a rázem má jistotu. Asi jen těžko ji v českých luzích a hájích překonají další tři tyčkařky.


Už jen proto, že se v českých historických tabulkách posunula na třetí místo za Kateřinu Baďurovou a Pavlu Rybovou.


„Jsem nadšená. Na limit jsem si věřila, ale že ho skočím už takhle brzy, to by mě ani ve snu nenapadlo,“ uvedla pro stránky českého atletického svazu vítězka německého mítinku. Ta se pokoušela ještě atakovat výšku 461 cm, sice nadějně, leč neúspěšně.