Úřadující halový mistr Evropy už nemá bolesti v chodidle, netrápí ho ani zanícená Achillova šlacha, a proto zahájil přípravu na olympijskou sezonu. Na tradičním podzimním soustředění na Zadově však v tréninkové skupině Luďka Svobody sotva stačil atletkám.

„V každé skupině je někdo, kdo běhá poslední. Teď jsem to já. Ještěže tam máme ženský, protože běhám s nimi,“ uvedl. Nezvyklou situaci se snažil brát s rezervou. „Dělám si z toho srandu, ale vnitřně mě to hrozně rozčiluje,“ přiznal.

Ví, že podzimní objemovou přípravu musí absolvovat. Tentokrát ale trpí extrémně. Jeho organismus zlenivěl, nohy zeslábly, morálka poklesla.

„Začátek byl zvláštní. Byl jsem zvyklý lenošit, vstávat, kdy chci, chodit na pivo, vrátit se, kdy mě napadne. Ten návrat do reality byl hodně těžký. Teď mě všechno bolí a stojí mě to opravdu hodně sil,“ prohlásil. Těší ho alespoň skutečnost, že je zdravý. „Takže přípravu mohu udělat kompletní jako každý rok, snad to vydrží.“

Letní sezonu musel Svoboda vynechat kvůli vleklým potížím s levým chodidlem a poškozenými vazy, které si zranil v květnu na soustředění na Kanárských ostrovech. Když začal lehce trénovat, začal ho trápit zánět v achilovce. Až kortikoidová injekce před několika týdny mu pomohla.

„Jsou dny, kdy to po zátěži cítím, ale to spojuji s námahou. V létě jsem ale vážně měl stavy, že skončím s atletikou. Zdraví mám přeci jen jedno,“ vzpomínal na těžké chvíle.

Nyní o sebe hodlá víc dbát, ještě ho čeká několik vyšetření. Pokud se problémy nevrátí, chtěl by Svoboda začít co nejdřív závodit, aby stihl halovou sezonu, jejímž vrcholem je mistrovství světa v Istanbulu. „Abych začal vnímat soupeře, to napětí. V létě jsem zjistil, že mi to vůbec nechybělo, což je špatně,“ uvedl.

„Hala bude první krok zpátky, i když vím, že to může být špatné. Jsem připraven na to, že do cíle nebudu dobíhat první jako celou loňskou halovou sezonu,“ řekl český rekordman.

Čeká ho ještě hodně tréninku i tři týdny na Kanárských ostrovech před Vánoci. Důraz bude klást i na balanční a vyrovnávací cvičení, ale také na regeneraci.

„Už jsem tady přeci jen skoro nejstarší,“ porozhlédl se kolem s úsměvem sedmadvacetiletý atlet.

„Ale moje zranění se dalo do pořádku včas, abych byl připraven na olympiádu. Pokud v příští sezoně přijde neúspěch, nebudu se mít na co vymluvit. Přípravu mohu nyní celou udělat bez úlev,“ uvedl.

Stanovil si osobní hranici, kterou musí splnit, aby odjel na halové MS v polovině března.

„Pokud nebudu běhat pod 7,60, tak tam nepojedu,“ řekl Svoboda, jehož loňský český rekord na 60 metrů překážek má hodnotu 7,44 sekundy.

V letní sezoně je odhodlán absolvovat hodně závodů včetně mistrovství Evropy v Helsinkách měsíc před olympiádou. „Půjdu to jako mítink,“ plánuje. Svoboda je znám sebevědomými prohlášeními, nyní ale pociťuje, že i v tomto směru se na něm pauza lehce podepsala.

„Jsem trochu dole, protože vidím, jak ostatní běhají hrozně rychle,“ prohlásil. Přesto chce na sebe i nadále vyvíjet tlak.

„Mám velké ambice, takže i když necítím, že to tak bude, tak řeknu naplno, že chci vyhrát. Tlak mi pomůže, nechci zklamat nikoho, kdo mi nyní pomáhá,“ uvedl závodník pražského Olympu.

Pokud zdraví dovolí, má sezonu naplánovanou detailně a jasno má i v soukromých plánech.

Po olympiádě v Londýně se hodlá oženit s přítelkyní Jiřinou Ptáčníkovou, finalistkou z mistrovství světa v Tegu ve skoku o tyči.

„Už jsme zasnoubení delší dobu a svatbu jsme plánovali dokonce i dřív, ale asi se moc v sezoně nepotkáme. Navíc já plánuji oslavy ve velkém,“ řekl Svoboda se smíchem.