Svoboda už vlastní český rekord na stodesítce pod otevřeným nebem, nyní má na dostřel i ten halový. A ten je také pořádně vousatý, v roce 1988 protnul Aleš Höffer v Budapešti cílovou čáru v čase 7,56.


Čtyřiadvacetiletý překážkář absolvoval závod po delší době, protože doléčoval zranění z mítinku v Lucemburku. „Raději jsem si dal pauzu a do Göteborgu nejel,“ říká závodník pražského Olympu, který se svým představením na domácí půdě přes zlepšení osobního maxima spokojený nebyl: „Rozběh jsem běžel špatně a ideální to nebylo ani ve finále. Při lepší konkurenci ale věřím, že bych mohl český rekord v dohledné době vytvořit. A možná i podstatně lepší čas.“
Jen pro připomínku, trenér Luděk Svoboda i atlet sám věří na čas okolo 7,50.


To má možnost ukázat už na sklonku týdne, kdy ho čeká miniturné po Německu, v pátek v Düsseldorfu, v neděli v Karlsruhe. „Chci se na oba dobře připravit, pro mě to bude dobrý test výkonnosti a porovnání s evropskou špičkou,“ hlásí už od začátku sezony.


Poslední únorový týden bude potom pro Svobodu ten nejlukrativnější, prestižní klání v pražské O2 Aréně, kde se střetne s kubánským fenoménem jménem Robles. A na přelomu února a března už je halové mistrovství Evropy v Turíně.


„Tam chci získat medaili, ale jednoduché to nebude,“ dobře ví semifinalista z olympijských her v Pekingu.