Pokud se nestane malá sportovní tragédie, bude mít Česká republika svého zástupce v běhu na 60 metrů překážek.


„To je přání každého atleta, mít klid hned z kraje sezony a soustředit se na další přípravu,“ tvrdil na sklonku loňského roku. Přání přetavil na mítinku v Jablonci v realitu.


Limit na krátké trati nad vysokými plůtky byl Českým atletickým svazem vypsán na 7,70. Svoboda ho zlomil už v rozběhu, který zvládl za 7,58. Ve finále, jež pochopitelně suverénně ovládl, stlačil čas ještě o dvě setinky na výsledných 7,56. Jen pro srovnání, druhý Stanislav Sajdok protnul cílovou pásku v čase 7,90.


„Musím říct, že tenhle výkon pro mě překvapení není. V tréninku jsme šli test na tři překážky, který jsme absolvovali celkem pětkrát, a já pořád zrychloval,“ uvedl na webových stránkách ČAS Svoboda.


Výkon 7,56 má ještě jeden přídomek. Sice se sezona rozbíhá, ale momentálně je nejkvalitnější na světě. To se před tím Svobodovi ještě nikdy nepodařilo. Druhý nejlepší čas zatím drží Lotyš Stanislavs Olijars, je o desetinu horší.


Motivace nechybí


Svoboda tak hned z kraje halové sezony dostal velkou chuť do závodění. V neděli ho čeká start na kvalitně obsazeném mítinku IAAF v Karlsruhe. Na německé půdě by se ještě měl představit ve Stuttgartu a Lipsku, mezi tyto dva závody chce zařadit anglický Birmingham.


O motivaci má budišovský překážkář postaráno, chce uspět na halovém mistrovství světa v katarském Dohá. „Kvůli tomu jsem absolvoval v prosinci třítýdenní soustředění na Kanárských ostrovech. Snažil jsem se trénovat co nejvíce, bylo mi líto každého ztraceného dne,“ přiznal a dodává: „Tréninky byly pestré, ale důraz jsem kladl na dynamiku. Jestli jsem měl někde slabinu, tak to bylo hlavně na startu.“