S mírným odstupem času po halovém mistrovství Evropy však negativní pocity vytěsnil a je spokojený. „Dokonce jsem šťastný. Vyhrál mistr světa (Francouz Ladji Doucouré), druhý byl obhájce titulu (Nizozemec Gregory Sedoc – pozn. autora). Já jsem závodil po šestitýdenním výpadku, bez tréninku, bez techniky,“ tvrdí.


Největším kamenem úrazu byla porce tří běhů v jediný den. „Bylo ve hvězdách, jestli to stehenní sval zvládne. Ve finále se projevily únava a nevyzávoděnost. Ale dopadlo to, jak mělo, jak jsem si přál. Do Turína jsem letěl bojovat o medaile, to jsem splnil,“ připomíná Svoboda.
S bronzem byl nadmíru spokojený i kouč Luděk Svoboda. „Jsem hrozně spokojený. Po těch peripetiích, co Peťan v poslední době měl… Vyrovnal český rekord, má medaili, kterou jsme si vysnili,“ vzkázal.


S turínským úspěchem ještě více vzrůstá motivace do další práce. „Nedaří se mi starty. To je na sto desítce ale menší handicap. V létě můžu být hodně rychlý,“ říká čtyřiadvacetiletý atlet, jenž už 19. března odlétá na soustředění na Kanárské ostrovy.


Do té doby však bude relaxovat. „Oslavím medaili s rodiči a kamarády. S Jiřinkou (přítelkyně a tyčkařka Jiřina Ptáčníková) a ostatními už něco proběhlo, samozřejmě v mezích slušnosti. Placku ale musím přinést ukázat Zdeňku Sedláčkovi, který má u nás v Budišově hospodu. V začátcích mi totiž hodně pomohl a má na ní velkou zásluhu, tak ať si na ni sáhne,“ nebude Svoboda nevděčný.

KDO JE PETR SVOBODA

Narozen: 10. 10. 1984 v Třebíči.
Trenér: Luděk Svoboda.
Klub: PSK Olymp Praha, odbor sportu ministerstva vnitra.
Největší úspěchy: 3. místo na HME v Turíně, účastník v roce 2006 HME v Birminghammu (SF - 60 m př.), a v roce 2004 HME v Madridu (sedmiboj - nedokončil), v roce 2007 mistr ČR na 60 a 110 m překážek, v roce 2008 čtyřikrát vytvořil český rekord na 110 m př., na OH v Pekingu skončil na 13. místě, na HMS ve Valencii na 11. místě (60 m př.), ve Světovém finále ve Stuttgartu doběhl druhý. Na mítinku ZL v Curychu byl pátý, v řadě mítinků Grand Prix a dalších významných závodů se umístil v první pětici či dokonce na stupních vítězů.
Osobní rekordy - 60 m př.: 7,55, 110 m př.: 13,29 (český rekord), desetiboj: 7123, sedmiboj: 5899, 100 m: 10,69, dálka: 764.
Cíle na rok 2009: medaile na HME v Turíně (60 m př.) a finále na MS v Berlíně (110 m př.).