Mají však ještě další společnou věc: Už vědí, jak chutná zlato z velké soutěže a hladoví po úspěchu jsou i před kontinentálním halovým šampionátem, který začíná v pátek v srbské metropoli Bělehrad.

Už v pátek vstoupí do soutěže v běhu na 60 metrů překážek (rozběh 13.20, semifinále 16.45, finále 20.10) Petr Svoboda. Ten se stal evropským šampionem v Paříži 2011, o dva roky předtím si v Turíně pověsil na krk bronzovou medaili. Po triumfu v pařížské metropoli však začaly jeho zdravotní lapálie a v posledních šesti letech mohl absolvovat pouze jednu halovou sezonu.

Nyní má ve své kolonce nejlepšího letošního výkonu zapsáno: 7,55. Tak se stalo v sobotu na mistrovství republiky ve Stromovce. A… Svoboda byl zklamaný: „Chtěl jsem pod 7,50, nevyšlo to. Přál jsem si, abych odpálil pod tretrami dynamit." O své tradiční „atomovce" mluvit nechtěl, ta by prý měla bouchnout v Bělehradě. „Je tam hezký stadion, prostředí se mi líbí. A hlavně je to blízko, člověk se nemusí trmácet dalekou cestou," liboval si.

O soupeřích a hlavních favoritech má jasno: „Jedničkou je Brit Pozzi (7,43). Sympatický chlapík, kterému úspěch přeju. Dvojka je jakýsi Kubánec (7,48), který se najednou stane Španělem a zasahuje nám do Evropy, to se mi úplně nelíbí. Pak jsou Francouzi Pascal Martinot-Lagarde a Aurel Marga, Maďar Baji a potom nějaký Svoboda. (smích)"

Jiří Sýkora se do atletického povědomí dostal v roce 2014, když se v americkém Eugene stal juniorským mistrem světa v desetiboji. Kvalifikoval se poté ještě na ME do 23 let a seniorů i OH v Riu, ale na těchto akcích velkou díru do světa neudělal. „To bych chtěl změnit," tvrdí odhodlaně.

Bělehrad je jeho první velkou halovou akcí, nominoval se před dvěma týdny na MČR. Výkonem 5 985 bodů splnil limit, o 250 bodů si vylepšil osobní rekord a zapsal si v redukovaných tabulkách čtvrtý nejlepší výkon evropských tabulek. Vede Španěl Urena (6 249) před dalším Čechem Adamem Sebastianem Helceletem (6 188), třetí je o bod před Sýkorou Estonec Kristián Rosenberg.

Řada dalších atletů však nemá ještě zapsaný výkon, protože měli v Bělehradě účast jistou. Do této kategorie patří třeba Francouzi Kevin Mayer a Bastien Auzeil či Estonec Maicel Uibo. Němec Mathias Brugger a domácí hvězda Mihail Dudaš starty šetřili, ale také už mají na svém kontě přes šest tisíc bodů.

„Možné je všechno, musím se ale popasovat s tyčí," dobře ví Sýkora. Ta ho zradila na domácím vícebojařském klání, kde měl soutěž skvěle rozjetou, ale neskočil základ 430 cm, a bylo po nadějích. Do soutěže vstoupí sedmibojaři v sobotu ráno v 9.30.

Medailové naděje z Třebíče.Zdroj: Deník