Ve Vysočina Areně se divákům představí i nejlepší čeští bikeři – Jaroslav Kulhavý a Kateřina Nash.

Do Nového Města se sjeli závodníci z dvaapadesáti států světa. Česko bude 
zastupovat pětatřicet 
bikerů. „Organizátoři už mají s podobnými akcemi zkušenosti. Posledních pět ročníků Světových pohárů 
v horských kolech, které se jely v Novém Městě na Moravě, bylo vyhodnoceno jako nejlepší na světě," připomněl novoměstský starosta Michal Šmarda (ČSSD).

„Rádi bychom udělali nejlepší Mistrovství světa horských kol v historii," prozradil cíl organizačního výboru ředitel šampionátu Petr Vaněk.

Zahajovací ceremoniál 
s velkolepou taneční a světelnou show i s představením největších bikerských hvězd se uskuteční ve středu ve 22 hodin v areálu Vysočina Areny. K mání jsou také poslední volné vstupenky, které platí v celém areálu – na tribuny, podél tratí 
i na doprovodný program.

Vstupenky lze zakoupit buď jednodenní – ve všední dny za 200 korun a o víkendu za 500 korun, nebo permanentky – od středy do neděle za tisíc korun a na sobotu a neděli za 800 korun. „Vstupenky je možné zakoupit přes internet nebo u nás v informačním centru. A také přímo na místě, ve Vysočina Areně," informovala Martina Jordán z novoměstského infocentra.

Organizátoři už prodali přes dvacet tisíc vstupenek a očekávají příjezd až sedmdesáti tisíc fanoušků. Proto je vhodné přikoupit si i parkovací kartu, která stojí padesát korun.

„Je připravený dostatek parkovacích ploch, přesto musí řidiči počítat s určitými omezeními, a to hlavně v sobotu a v neděli, kdy 
se jedou hlavní závody. Návštěvníci by měli také přijet s dostatečnou časovou rezervou, mohou být nasměrováni na parkoviště, které je v delší docházkové vzdálenosti od Vysočina Areny," informoval Zdeněk Kubík, vedoucí Dopravního inspektorátu Žďár nad Sázavou. Dopravní situaci by měly zjednodušit i výměnné tabule, které budou umístěny na strategických místech u komunikací. „Už jsme je využívali u předchozích akcích a velmi se nám osvědčily. Řidiči na nich budou mít aktuální informace, tabule je budou navádět tak, aby se vyhnuli kolonám," přiblížil Kubík.

Návštěvníci mistrovství musí také počítat s určitými omezeními u vstupu do sportovního areálu. „Podle organizačního řádu do něj nesmějí vnášet zakázané předměty. Byly by jim 
u vstupu zabaveny," podotkl Bohumil Šlapák, vedoucí žďárského územního odboru pro vnější službu Policie České republiky (PČR).

Mezi zakázané předměty patří například nápoje obsahující alkohol, skleněné 
a plechové obaly a další tříštivé materiály, pyrotechnika, zbraně, pevné tyče delší než sto centimetrů, deštníky, či laserová ukazovátka.

Areál je monitorován kamerovým systémem. „V Novém Městě je nainstalováno sedmdesát kamer, jenom ve Vysočina Areně je jich okolo dvaceti," řekl Libor Černý, šéf novoměstského obvodního oddělení PČR.

Program MS. Infografika.Zdroj: Deník