„Všichni jsme se tady sešli a fandili společně. Celou dobu jsem měla křečovitě zatnuté palce. Já tedy zápas nesledovala, nikdy nevydržím dívat se na to, jak se pere. I když tentokrát jsem chtěla zhlédnout alespoň to finále, ale nešlo to, moje nervy to neunesou," zasmála se matka olympijského vítěze. Obrovskou radost prý sdílela spolu se synem. „Ten pocit se nedá ani popsat. Když jsem ho viděla na stupních vítězů, jak je šťastný, brečela jsem. Je to něco úžasného," dodala s nadšením v hlase Krpálková a zmínila, že po předávání medaile přišlo samozřejmě velké oslavování.

Spolu s ní slavil například i Ivo Mišák z Jezdovic. „Lukáše znám asi od třinácti let. Je to vlastně soused, jezdíval sem na chalupu a pomáhal nám třeba i se dřevem. Včera jsme mu všichni fandili a po jeho úspěchu jsme to spolu s jeho mamkou a babičkou řádně oslavili," popsal Mišák a dodal, že Jezdovice pro Krpálka chystají uvítání.

Ve čtvrtek se ale fandilo i v Jihlavě. Zatnuté palce měla i bývalá Krpálkova trenérka z jihlavského klubu SK Judo Jihlava Květa Smutná, která sportovce podpořila i SMS zprávami. Podle ní by Krpálkův úspěch mohl zvýšit i poptávku po judu jako sportu. „Už když Lukáš vyhrál mistrovství světa, tak se ten zájem tady v Jihlavě dost zvýšil. Judo je všestranný sport, jehož prostřednictvím děti rozvíjí nejen svou fyzickou zdatnost, ale i obratnost, a učí se se nebát," vysvětlila Smutná. Ta Krpálka trénovala do jeho šestnácti let. „Pak šel Lukáš do Prahy, protože je pravda, že my bychom mu tady nemohli zajistit takové možnosti tréninku," poznamenala Smutná.

Jako dítě před lety spolu s Krpálkem chodil v Jihlavě na judo například i Ondřej Vaněk z Luk nad Jihlavou. „Je super, že vyhrál zlatou, a hlavně, že je to v judu. Je to pěkný sport, ve kterém musí jednotlivec prokázat svoje kvality. Je fajn, že právě rodák z Jihlavy je na špici," okomentoval Krpálkův úspěch Vaněk.

Rodákovi z Jihlavy fandili i zástupci města. Ti pro olympijského vítěze chystají nyní uvítání. „Zástupci města se rozhodli uspořádat oficiální přijetí a poděkování sportovci na Masarykově náměstí. Musíme ale nejprve spolu s ním dohodnout termín. Takovýchto návštěv totiž bude mít určitě hodně," uvedl vedoucí odboru školství a tělovýchovy Tomáš Koukal z jihlavského magistrátu. Podle něj Krpálkovo vítězství pomohlo Jihlavu zviditelnit a ukázalo, že investice města do sportu jdou správným směrem.

Lukáš Krpálek by se mohl stát adeptem například na ocenění, jako je Cena Rady města Jihlavy, která se uděluje za aktuální počin, nebo na Cenu města Jihlavy za přínos pro město.

Zlatému olympionikovi odeslal blahopřejný dopis i jihlavský primátor Rudolf Chloupek: „Zlatá medaile, ve kterou jsme pro Vás od počátku doufali, je tím nejkrásnějším poděkováním všem, kdo při Vás po celou dobu stáli, kdo vám pomáhali a podporovali Vás, je to poděkování v té nejdokonalejší podobě vaší rodině a nejbližším," stojí v dopise.

Ke gratulantům se přidal i náměstek primátora Jaroslav Vymazal, který se s Krpálkem osobně zná. „Poslal jsem mu zprávu s gratulací. Je to určitě historická událost pro Jihlavu a pro sport vůbec. Myslím, že si Lukáš tu medaili opravdu zaslouží. Je to velice pracovitý, ale zároveň skromný člověk," řekl Vymazal.