Očekávána je velká účast soutěžících, neboť je na závod přihlášeno 166 závodníků z 28 klubů a oddílů. Pro diváky to bude neobvyklá podívaná. „Přijedou i všichni čeští reprezentanti. I ti, kteří vyjedou v květnu na Mistrovství Evropy do Holandska a budou usilovat o kvalifikaci pro vybojování místa na Olympijských hrách v Londýně. Myslím, že to budou soutěže na ostří nože, “ zmínil předseda organizačního týmu František Hegedüs.

Slavnostní zahájení sportovního klání na republikové úrovni začne v sobotu v 10.30 hodin ve sportovní hale SPŠ Třebíč. Místo konání nezvolili organizátoři náhodně. „Na třebíčské střední průmyslové škole probíhá velká prezentace tohoto sportu. S tamním učitelem tělocviku Ivo Komendou se snažíme jejich studenty se střelbou z luku seznamovat. Vzhledem k tomu, že do školy chodí stovky studentů z městeček a obcí z okolí, domníváme se, že by lukostřelba mohla obsáhnout i tuto část Vysočiny,“ netajil se Hegedüs záměry.

Osobně se tomuto sportu coby člen lukostřelecké organizace věnuje více než tři desítky let a před čtyřmi lety se mu podařilo založit první lukostřelecký oddíl TJ Jiskra Humpolec, který je pořadatelem letošního mistrovství v Třebíči.

Na akci dorazí i paralympionik David Drahonínský, který je vítězem paraolympiády v lukostřelbě a současně mistrem světa v lukostřelbě handicapovaných. V Třebíči se utká se svými nehandicapovanými kolegy. „Tento závodník střílí z kladkového luku, který je strašně přesný. Bude zajímavé se na to podívat,“ lákal diváky předseda závodu.

Ze sobotního utkání vzejdou finalisté, kteří se utkají v nedělním souboji. Nedělní finále se rozeběhne kolem jedné hodiny odpoledne, vyhlášení výsledků je plánováno na dobu kolem šestnácté hodiny.