A letos se jim zvlášť dobře daří. V divizi Vysočiny stanuli na stupínku nejvyšším, v mistrovství republiky skončili na skvělém sedmém místě. Ač je jich všehovšudy šestnáct, obstojí v konkurenci takových velkoklubů, jež dají hravě dohromady i pět devítičlenných mužstev.


O kom je řeč? O mladších žácích třebíčského baseballového a softballového týmu Nuclears, o šesti až desetiletých dětech. „Baseball hraju skoro tři roky, hrozně mě to baví. Asi vám neřeknu proč, ale je to zkrátka fajn. A mám tu kamarády,“ svěří se desetiletá Aneta Janečková. Na trénink u rybníka Zámiš míří dvakrát týdně, tak jako její spoluhráči. A nejen oni. Baseballem žijí celé rodiny. „Věnujeme tomu spoustu času, baseball syna nadchl. Občas s ním sami trénujeme, babička nosí míčky,“ říkají rodiče Viktora Sapíka.


Týmový sport, v němž je důležitá nejen rychlost a hbitost, ale i chytrost, je srdeční záležitostí i pro ostatní. „Je to klubové soužití, navzájem se podporujeme. Vozíme děti na tréninky, doprovázíme je na zápasy. Spoustu věcí děláme svépomocí, za což všem rodičům patří dík,“ vzkazuje Robert Vávra, jenž má v týmu syny Adama a Robina. Ten největší dík ale patří trenérce Heleně Plíhalové. Své malé svěřence vede k úspěchům, ač má na cestě pár pořádných překážek. „Chybí nám peníze, sháníme sponzory. Pro děti potřebujeme lepší zázemí, hřiště u Zámiše je dělané pro muže,“ trápí mladou trenérku.


Jednomu trápení však bude zakrátko konec. Klub Nuclears získal od města Třebíč hřiště po fotbalistech bývalé Rudé hvězdy. Úpravy léta zanedbané plochy právě probíhají, první míček tu hráči odpálí už v září. „Hřiště na tomhle místě je pro nás pecka. V okolí jsou zastávky, obchody, je to skvělé pro děti i pro rodiče,“ chválí vstřícnost města předseda klubu Jan Urbánek, sám extraligový hráč za brněnskou Techniku.


Klub Nuclears, to ovšem nejsou jen mladší žáci. Hráči a hráčky v posledních dvou letech obsadili všechny věkové kategorie od přípravky až po muže. Mezi sebou rádi přivítají další. „Tříletými prcky počínaje, deváťáky konče,“ vzkazuje Jan Urbánek.