Patnáctiletá dívka zemřela 18. ledna, když ji na přechodu v Rapoticích srazila dvě auta. Tragédie se stala přímo před okny její tety a strýce. „Sestra mi volala, že jim Darinka nebere telefon, abych se šla podívat, co se stalo. Slyšela jsem houkat sanitku. Vyšla jsem na ulici, ale neměla jsem sílu jít přímo k místu. Začala jsem se klepat, když jsem viděla, že Darinku nesou v náručí,“ vzpomíná se slzami v očích. Šok zažil i dívčin otec, který se vrátil do vsi a na silnici našel botu své dcery. „Šel s ní k nám a ptal se, jestli to není Darinky bota. Syn mu řekl, že je. V tu chvíli přišli policisté,“ popsala Manová.

Smrt studentky všechny v Rapoticích šokovala. U jejího pietního místa přímo u přechodu svítí zapálené svíčky.

Jednu tam v úterý zapálila i matka dívky. „Z viníků nehody nás dodnes nikdo nekontaktoval, aby se omluvil za smrt naší dcery. Na druhou stranu nevím, jak bych na to reagovala. Možná bych před nimi zabouchla dveře, ale třeba za měsíc bych mluvila jinak. Uvědomila bych si, že i oni museli najít v sobě odvahu a přijít a vyjádřit lítost,“ říká nešťastná matka Michaela Toczková.

Příbuzní dívky našli odvahu o svých pocitech poprvé veřejně promluvit až nyní. Přimělo je k tomu i to, že se o trestech pro viníky nehody dozvěděli až z novin. „Když jsme to minulý týden četli ve vašich novinách, tak jsme si mysleli, že je to zlý sen. Zaskočilo nás to, protože jsme žili v domnění, že to budeme první my, kdo se něco takového dozví. Zvlášť když první rozsudek padl už v polovině července. My jsme přece utrpěli největší ztrátu,“ vysvětluje Michaela Toczková.

Podle jihlavského právníka Jana Herouta ale soud nemá povinnost o svém rozhodnutí poškozené informovat. „Pokud se v přípravném řízení nepřipojili s nárokem na náhradu škody, tak je soud informovat nemusí,“ podotkl Herout.

Zdeněk Doležal z Náměště nad Oslavou byl potrestán za ublížení na zdraví podmínkou na tři roky a stejnou dobu nesmí usednout za volant. Rozsudek je v jeho případě pravomocný. Ivana Lišková, která má podle soudu větší díl viny na tom, že dívka zemřela, dostala o rok přísnější podmínku i zákaz řízení. Trest byl ale zrušen, protože se obhájce i státní zástupce odvolali a soud musí nařídit hlavní líčení. „Na soud se chceme určitě přijít podívat. Tentokrát si to budeme hlídat,“ svěřila se matka.

Telefon? Nevíme

Darince by bylo letos 3. března šestnáct let. Dojížděla na střední školu do Brna. Do školy jezdila vlakem z Rapotic. Osudného dne šla na vlak po stejném přechodu jako každý jiný den. Bohužel naposledy. Na druhou stranu chodníku jí stačilo jen pár kroků, když jí smetlo auto Zdeňka Doležala. Ten přiznal, že dívku přehlédl. Náraz ji odmrštil patnáct metrů do protisměru.

Doležal okamžitě vyběhl z auta a snažil se dívce pomoci. Podle příbuzných stál u nich další člověk. Všichni si mysleli, že je řidič v autě, které se k nim blíží z protisměru, vidí. Mýlili se. Stojící muž stačil odskočit a viděl, jak auto přejelo dívku i Doležala, který byl ještě několik metrů vláčen.

„Svítí tam lampy a viditelnost nebyla tak špatná. Navíc je to dost dlouhý úsek a musela je vidět,“ míní dívčin strýc Libor Man.

Ivana Lišková, která auto řídila, se hájí tím, že byla oslněna stojícími auty v protisměru. Není ani vyloučeno, že řidička nevěnovala pozornost řízení, protože telefonovala. Svědci údajně viděli, že když vylezla z auta, držela v ruce telefon. To by policie mohla zjistit podle výpisu z telefonních hovorů, ale vyšetřovatel případu Deníku řekl, že to nezjišťoval a je to pro něj nová informace.

„Někteří říkají, že to byl osud. Možná, ale stejně se člověk těžko smiřuje s tím, že po prvním nárazu se z toho mohla s tou svou silnou vůlí dostat, tak tam pro jistotu byla ta osudová pojistka, když ji přejelo další auto,“ je líto Andree Manové.