Situace byla nejvážnější v ranních a dopoledních hodinách. V pravé poledne musel kvůli neúnosnému stavu vyhlásit hetman Kraje Vysočina Jiří Běhounek kalamitní stav pro celou Vysočinu.

Kalamitní stav přitom platil už od ranních hodin pro oblast Žďárska. Desítky neprůjezdných a uzavřených silnic nakonec vedly k povolání speciální techniky ze Záchranného útvaru v Hlučíně a ze Zbirohu.

„Z Hlučína na Vysočinu zamířily dvě Tatry 815, ze Zbirohu dokonce i speciální vyprošťovací tank. V průběhu dne zasedala hned dvakrát pracovní skupina „Doprava“ Krizového štábu Kraje Vysočina,“ informovala mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Hasiči na Vysočině ve čtvrtek vyjeli ke třinácti dopravním nehodám. Při nich byly zraněny dvě osoby. „V téměř padesáti případech poskytli hasiči technikou pomoc v podobě vyproštění vozidel, která zapadla ve sněhových závějích. „Nejvíce událostí jsme zaznamenali v ranních a dopoledních hodinách. Po poledni se situace začala pozvolna uklidňovat a další události nám nebyly hlášeny. Na komunikacích Vysočiny však zůstaly stovky zapadlých především nákladních vozidel. S technikou, kterou disponuje HZS Kraje Vysočina, nebylo možné všem pomoci,“ dodala Musilová.

„Jsem velmi rád, že na Vysočinu dorazila vyžádaná pomoc ze ZÚ Hlučín a ze Zbirohu. Hlučínští hasiči dorazili na Vysočinu před šestnáctou hodinou a ihned se s technikou zapojili do odklízení následků sněhové kalamity. Velmi vydatnou pomocí byli zejména na tahu I/38. Speciální vyprošťovací tank, který dorazil na Vysočinu po šestnácté hodině, byl zařazen do zálohy. Situace na komunikacích Vysočiny se totiž v průběhu odpoledních hodin výrazně zlepšila a nasazení této techniky nebylo nezbytně nutné,“ uvedl ředitel HZS Kraje Vysočina Miroslav Šimon.

Hlučínští hasiči pomáhali do pozdních nočních hodin. Vyprostili několik desítek zapadlých nákladních, ale i osobních vozidel. Na Krajské ředitelství Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina, kde jim bylo poskytnuto potřebné zázemí, se vrátili až o půlnoci.