Nejhorší nehoda se odehrála v neděli 11. července v Brněnské ulici v Třebíči. Řidička osobního vozu odbočovala vlevo a střetla se s protijedoucím motocyklem. Motocyklista byl těžce zraněn.


Celková škoda při letošních prázdninových dopravních nehodách je vyčíslena na více než půl druhého milionu, což je zhruba o čtvrt milionu více než loni. Od začátku prázdnin nezemřel na silnicích Třebíčska žádný člověk. Stejně tomu bylo i vloni.


Kromě automobilových karambolů museli policisté řešit v červenci dvě dopravní nehody, v nichž figurovali cyklisté, a také dvě nehody motorkářů.


Policisté políčili na motorkáře


Právě na kontrolu řidičů motocyklů se soustředili o uplynulém víkendu policisté na silnicích Vysočiny. Při akci Bezpečné prázdniny 2010 v kraji zkontrolovali na 202 vozidel a zjistili čtyřiapadesát dopravních přestupků, za něž udělili pokuty za více než čtyřicet tisíc korun.


Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti. S tím se policisté setkali ve čtrnácti případech. Podle mluvčí krajského ředitelství policie Dany Čírtkové se budou kontroly motorkářů opakovat po celé léto.


V mnoha obcích se snaží projíždění motorových vozidel vysokou rychlostí zabránit instalováním měřičů rychlosti. Téměř rok mají takový radar na měření rychlosti v Kamenné.


Pomáhá umístění falešné kamery


Jeho využití hodnotil starosta obce Stanislav Rouš: „Pořídili jsme měřič rychlosti a výsledky jsou pozitivní. Je umístěný na silnici od Budišova. Když řidič vidí, jak rychle jede, myslím, že většinou ubere. Navíc je u měřiče instalována maketa kamery, a to na řidiče rovněž zabírá.“

Měřiče rychlosti si letos pořídili také na dvou místech v Kostníkách na Jemnicku. „Instalovali jsme je teprve v červnu. Statistiku zatím vyhodnocenu nemáme. Ale dělat ji rozhodně budeme,“ tvrdil starosta obce Jan Nekula.


Kostničtí si umístění měřičů vyžádali kvůli přechodu pro chodce na hlavním tahu, přes který chodci míří k zastávce autobusu.


„Bývá tam velký provoz a hlavně nákladní automobily tudy projíždí velkou rychlostí,“ okomentoval starosta důvody, proč měřiče nainstalovali.


Bohaté zkušenosti s měřením rychlosti mají v Moravských Budějovicích, kde radarem naměřenou vysokou rychlost v Havlíčkově ulici pokutují.


„Přesto, že je tam taková obrovská cedule, tak tam denně dvacet až pětadvacet aut rychlost překročí. Byl bych daleko raději, kdyby to tam fungovalo jako strašák. Tak, jako to funguje na dvou budějovických výjezdech. Tam vozidla automaticky přibrzďují,“ zamýšlel se moravskobudějovický starosta Vlastimil Bařinka.


Na nerespektování povolené rychlosti upozorňuje Hana Vlasáková z Třebíče: „Nedivím se, že nehod přibývá. Vycouvat vozem od Markovky, kde auta fičí více než stodvacetikilometrovou rychlostí, je o život.“

Statistika dopravních nehod v okrese:
(za období od začátku prázdnin)
V ROCE 2009 - V ROCE 2010

15 dopravních nehod - 17 dopravních nehod

2 nehody motocyklistů - 2 nehody motocyklistů
0 nehody cyklistů - 2 nehody cyklistů
0 srážky s chodcem - 0 srážky s chodcem
0 úmrtí po dopravní nehodě - 0 úmrtí po dopravní nehodě
0 těžkých zranění - 1 těžké zranění
16 lehkých zranění - 9 lehkých zranění
1 263 tisíc korun celková škoda - 1 530 tisíc korun celková škoda