Velký rozruch včera způsobil klokan, který pobíhal kolem dálnice D1 u Humpolce. Pátralo po něm na sedm desítek policistů, hasičů i dobrovolníků. Zvíře podle policistů neohrozilo provoz na hlavní dopravní tepně mezi Prahou a Brnem. Nejspíš je to klokan jménem Vendelín, který utekl před dvěma týdny ženě z Chýnova na Táborsku, která zvíře chovala u chalupy na Pelhřimovsku.

Výskyt klokana policistům oznámil okolo osmé hodiny ráno lesní dělník. O dvě hodiny později už na 93,5 kilometru dálnice vytvořilo na sedmdesát lidí rojnice a prohledali blízký lesík. „Dvě desítky hasičů měly za úkol zabránit tomu, aby se klokan dostal na dálnici a ohrožoval provoz,“ doplnila mluvčí hasičů Petra Musilová.

Nezabral ani pes

Rozsáhlá pátrací akce skončila hodinu po poledni. Kromě policistů se jí zúčastnili i profesionální a dobrovolní hasiči z Humpolce. „Dokonce jsme přivolali i hajného se psem. Domnívali jsme se, že by pes mohl klokana nahnat blíže k nám. Bohužel se nám ho nepodařilo odchytit,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková. Majitelka podle ní poslala na místo dvě desítky dobrovolníků, kteří pokračovali v pátrání.

Klokan u dálnice je ojedinělý případ a nikdo nic podobného nepamatuje. „Vzpomínám, že jsme mapovali například lamu. Ve Staré Říši se pohybovala puma, ale klokana jsme ještě neodchytávali,“ zavzpomínala Čírtková.

Mluvčí jihlavské zoo Kateřina Kosová řekla, že už minulý týden se na zahradu obrátilo několik lidí, kteří viděli v okolí klokana. Ze zoo žádný ze tří zde chovaných klokanů neutekl, takže podle Kosové jde zřejmě o zvíře ze soukromého chovu, pravděpodobně o klokana rudokrkého.

Právě klokan rudokrký, samička Káča, utekl letos soukromému majiteli Martinu Novákovi z obce Obora na Táborsku. Novák klokana stále postrádá, ale ten, kterého dnes řidiči spatřili u dálnice na Humpolecku, to prý určitě není. „Ten můj je v lesích kousek od Obory. Lidé ho tam často zahlédnou, ale zatím se nám jej nepodařilo odchytit,“ řekl Novák.

Klokan rudokrký získal své jméno podle narudlého zbarvení krku a na plecích. Pochází z jihovýchodní Austrálie. Den tráví ukrytý v lese nebo ve stepi. Nejaktivnější je za soumraku a v noci, kdy se pase. Chladné počasí mu nevadí.

ALEXANDRA KNAPOVÁ + ČTK