Letošní koncert byl zároveň obvyklý a zároveň něčím nový. Petr Bende se svým týmem přichystali několik novinek, kterými překvapili své věrné fanoušky. Oproti minulým ročníkům vyzdvihli Cimbálovou muziku Grajcar. A to rozhodně nebylo na škodu. Grajcar se stali tahákem Petrových vánočních koncertů a letos z pódia takřka „neslezli". Tím pádem si zahráli jak tradiční vánoční koledy (kterých letos bylo spíše poskrovnu), tak i lidové písně a doprovodili Petra a band při jejich autorských písních.

Málokdy si členy Grajcaru připomeneme blíže. Tvoří ho šest členů z moravské vesničky Dolní Bojanovice. „Zrod cimbálové muziky Grajcar nastal na půdě zdejší základní umělecké školy pod vedením učitele Tomáše Červenky v průběhu devadesátých let. Tehdy se ve školní cimbálovce dala dohromady parta muzikantů, kteří byli a stále jsou dobrými kamarády. A protože po absolvování hudebky měli společnou touhu dále hrát a vystupovat, rozhodli se založit muziky vlastní." To napsali členové cimbálové muziky na své stránky. A ze své zkušenosti s nimi musím naznat, že opravdu nepřehání. Marian Dvořák, který v Grajcaru hraje na klarinet, sám přiznává, že v posledních měsících a letech mají skutečně napilno. Nejen, že spolupracují s Petrem Bende, ale mají i spoustu svých vystoupení, čehož si na jednu stranu velice váží, na stranu druhou je to vyčerpávající. „Ale nemáme nejmenší důvod si nějakým způsobem stěžovat, užíváme si to," dodává Marian s úsměvem.

Vánoční koncert Petra Bende v Třebíči
Co se týče samotného koncertu, byl domácký. Domácky příjemný, osobní a vřelý. Dočkali jsme se tradičních autorských písní Petra Bende, lidovek v podání cimbálky a samozřejmě nepostradatelných koled, ovšem v aranžmá, která bychom u nich nečekali. „Jsme tu poprvé a je to neotřelé, skvělé," chválila koncert Simona z Třebíče.

Neodmyslitelnou součástí vánočních koncertů jsou i známí hosté. Letos tuto roli se ctí zastoupili Bohouš Josef, známý zpěvák a frontman kapely Burma Jones, a také Roman Horký, lídr hudební skupiny Kamelot. Oba si zazpívali nejen písně ze svého repertoáru, ale takzvaně si „střihli" duet s Petrem. Skvěle jim to dohromady ladilo a bylo vidět, že mezi nimi nastala dokonalá umělecká souhra, nešlo o pouhý kalkul pro nalákání diváků. V podstatě samozřejmostí je i účast skvělého dětského pěveckého sboru Resonance, který ozdobil svými vokály Petrovy autorské písně a také předvedl svou nacvičenou píseň.

Jako v každém městě letošního vánočního turné proběhl i křest dvou nových CD a DVD Petra Bende a band. První zaznamenává koncert na největším festivalu na Vysočině – jihlavském Vysočina festu a druhý jedinečný koncert kapely v Kateřinských jeskyních v Blansku. Tohoto křtu se účastnili oba hosté letošních koncertů. Jako překvapení letošního tour si multiinstrumentalista Petr Bende vyzkoušel i hudební nástroje, které běžně ve svých vystoupeních nepoužívá – housle a cimbál. Těmi vládnou spíše jeho hosté – Grajcar. Popral se s tím navýsost statečně, avšak je očividné, že zůstane u instrumentů lety prověřených. Nejenže šlo o vrchol zimní sezony kulturních akcí na Třebíčsku, ale mnoha lidem vánoční koncert Petra Bende a hostů navodil tu správnou vánoční atmosféru, na kterou každý rok netrpělivě čekají.

Lenka Vaníčková