Dětský a Královský apartmán bude letos přístupný v následujících termínech: 18. května, 14. června, 13. září, 11. října v časech 10, 11, 13, 14, 15 a 16 hodin. V červenci a srpnu budou prostory přístupné o sobotách, nedělích a státních svátcích v čase 10 – 16 hodin.

V dosud nepřístupném horním poschodí zámku si tak návštěvníci opět budou moci prohlédnout jednotlivé místnosti přesně v tom stavu, v jakém byly upraveny pro každodenní život dětí majitelů a pro ubytování významných osobností, které rodinu Haugwitz v Náměšti navštěvovaly.

„V prostorách Královského apartmánu pobýval například František Ferdinand D´Este, arcivévoda Ludvík, bratr císaře Františka Josefa I., španělský král Alfonso XIII., srbský král Milan IV. Obrenovič či brněnský biskup a pozdější pražský arcibiskup Pavel hrabě Huyn,“ poznamenal kastelán zámku Marek Buš.

Výjimečné prostory ve východním a jižním křídle zámku jsou opravdu autentické. „Naši výhodou byla jednak přesná fotodokumentace všech uvedených místností z počátku 20. století, zároveň však i skutečnost, že veškerý původní mobiliář se dochoval v depozitářích zámku. Autenticita prostor je tedy dokonalá,“ podotkl Buš.

Dětský a Královský apartmán, který zatím správa zámku označuje za instalovaný depozitář, by měl být v budoucnu přístupný nejen výjimečně. „Tato instalace je prvním krokem k budoucí celkové rehabilitaci horního podlaží zámecké budovy a ke vzniku nového plnohodnotného prohlídkového okruhu zaměřeného na styl šlechtického bydlení v uvedeném období,“ doplnil kastelán.

„Délka prohlídky je 60 minut. Kapacita skupiny návštěvníků je omezena počtem 10 osob, proto zájemcům doporučujeme rezervaci prohlídky na adrese namest@npu.cz nebo na telefonním čísle 568 620 319,“ vzkázal Marek Buš.

Vstupné: dospělí: 80 korun, snížené vstupné: 60 korun, rodinné vstupné: 220 korun.

Spirituál kvintet
Kam o víkendu na Třebíčsku? Na turistické pochody, voříškiádu nebo pivní festival