Ke společnému účinkování přizval sopranistku Michaelu Kapustovou a komorní smyčcový soubor Barocco Sempre Giovane. „Myslím si, že jen kladení věnců u budovy radnice nestačí. Výročí vzniku republiky si zaslouží důstojné oslavy a tím slavnostní koncert určitě je,“ řekla ředitelka kulturního střediska Jaromíra Hanáčková.

Volba interpreta není pro Třebíčské náhodná. V nedalekých Moravských Budějovicích se každoročně koná Hudečkův hudební festival a jak sám řekl, vrací se do Třebíče po roce a rád. „Slavnostní koncerty bychom rádi k tomuto svátku pořádali každoročně. Ten letošní je o to významnější, že na jeho začátku budou předány ceny města významným osobnostem veřejného života. I v tomto trendu bychom chtěli v příštích letech pokračovat. Určitě se ale při výběru interpretů neomezíme jen na jednoho umělce. Rádi bychom pokaždé pozvali někoho jiného. Jedno však budou mít společné, půjde o kvalitní interprety,“ dodala Hanáčková.

Vzhledem k přítomnosti souboru Barocco Sempre Giovane dá se vytušit na co se mohou návštěvníci ve čtvrtek večer těšit. „Zahraji Vivaldiho Čtvero ročních dob a zazní i Händlův Xerxes,“ řekl Hudeček. Houslistu a smyčcový soubor doplní sopranistka Michaela Kapustová.

Ani ta není pro hudbymilovné publikum žádnou neznámou. Nejen že letos byla nominována na Cenu Thálie 2010, ale pravidelní návštěvníci jaroměřického hudebního festivalu Petra Dvorského se s ní mohli v roce 2006 setkat i na pódiu v zámecké zahradě.

Jako absolventka mistrovského pěveckého kurzu vystoupila ještě s řadou dalších v pořadu Operní hvězdy zítřka. V současné době se s ní mohou setkat návštěvníci Národního divadla v Praze, Brně, Plzni i na prknech Jihočeského divadla.

Slavnostní koncert v předvečer vzniku Československa se koná v sále divadla Pasáž ve čtvrtek 27. října od 19 hodin. Vstupenky na koncert jsou k dostání u pokladny Národního domu. Plné vstupné činí 250 a 220 korun, snížené pak 170 a 200 korun.