Příběhy bláznovství, jak zní její název, jsou rozčleněny do devíti částí podle diagnóz. Jmenovitě jde o ADHD, deprese, panickou poruchu, paranoidní schizofrenii, Aspergerův syndrom, bipolární afektivní poruchu, Alzheimerova chorobu, OCD a mentální anorexii. Všechny tyto psychické poruchy jsou popsány v krátkých textech, které doplňují obrázky grafičky Karolíny Kryštofové.

Třebíčský větrník na Kanciborku.
Větrný mlýn dostává novou šindelovou střechu, dovnitř zatékalo

Výstavu připravily studentky medicíny Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, které spojily síly s různými organizacemi zabývajícími se destigmatizačními aktivitami. Příběhy pomáhali získat například i studenti psychologie z Projektu SPOLU nebo organizátoři projektu Psychobraní. Panel o pomoci spoluvytvářely studentky s neziskovou organizací Nevypusť Duši.

„Jsme moc rády, že se nám výstavu podařilo po roce dokončit. Velmi nám pomohla i finanční podpora z Grantu TGM od Spolku absolventů a přátel Masarykovy univerzity,“ říká jedna z organizátorek výstavy Tereza Ondráčková. „Naším cílem není jen informovat veřejnost o jednotlivých nemocech, ale především umožnit lidem blíže poznat, jaký je život člověka trpícího duševním onemocněním, jaké problémy řeší, jak to prožívá a co mu pomáhá. Základním prvkem jsou právě příběhy konkrétních lidí.“

Autorkou textů je Zuzana Špačková, která mimo jiné uvedla, že mnoho lidí s duševními nemocemi se stydí vyhledat pomoc.

Ilustrační foto.
Z objízdných tras mizí značky, řidiči bloudí

„Nejen jako studentky medicíny se setkáváme s lidmi, kteří se potýkají s různými psychickými problémy, ale stále trpí ostychem vyhledat odbornou pomoc. Z toho důvodu jsme věnovaly jeden panel právě informacím, jak se v podobné situaci zachovat. Chceme lidem ukázat, že duševní onemocnění je prostě nemoc jako jakákoliv jiná a je třeba o tom mluvit,“ vysvětluje Zuzana Špačková.

Výstavu ve foyer Alternátoru lze navštívit zdarma až do 26. září.