Letošní festival, který zasahuje na Vysočinu a do Jihomoravského kraje, nese podtitul “Dámy mají přednost“. Tohle motto se odrazilo nejen v převážně ženském obsazení účinkujících, ale i ve skladbě repertoáru, ve kterém jsou ženy autorky hojně zastoupeny.


„Letošní podtitul je možno chápat doslova, každý festivalový koncert bude totiž zahájen reprezentativním dílem některé skladatelky 19. nebo 20. století,“ poznamenal dramaturg festivalu Walter Labhart. „Zřekli jsme se myšlenky uspořádat festival nabízející výlučně hudbu žen, abychom se vyhnuli jednostrannému pohledu, na festivalu chceme nicméně co nejšířeji představit mistrovská díla mezinárodně uznávaných skladatelek,“ dodal.


Náměšťské publikum čeká v překrásném interiéru zámecké knihovny setkání s klavírním uskupením Art Trio Bohemia, které se představí ve složení Tomáš Vejvoda - housle, Vít Petrášek – violoncello a Eva Šilarová - klavír.


Na vystoupení zazní skladby sourozenecké dvojice Bartholdových, přičemž prim bude hrát sestra slavnějšího Felixe Mendelssohna Fanny Hensel. Z jejího díla zazní Klavírní trio d moll opus 11 a Rok pro klavír – výběr.


Z díla Felixe Mendelssohna Bartoldiho návštěvníci uslyší Klavírní trio č.1 d moll, opus 49.


Koncert v zámecké knihovně v Náměšti začíná 2. června v 19.30 hodin, vstupné činí 140 a 90 korun.