Archeolog Milan Vokáč z Muzea Vysočiny v Jihlavě tam přítomné seznámí s výsledky loňského výzkumu, který se uskutečnil v historickém jádru městyse.
„V okolí Mohelna se pohybovali lovci a sběrači již v době kamenné, před desetitisíci lety. Domníváme se a výzkumy to potvrzují, že s různě dlouhými přestávkami je oblast osídlena dodnes,“ sdělil přednášející.

O bohatosti naleziště, které po tisíciletí vydává svá svědectví, svědčí nalezená římská mince v lokalitě Kočičák, či úlomky pravěké Venuše. Loňský výzkum ukázal, že Mohelno není zajímavé jen z hlediska mladší doby kamenné, ale i raného středověku.

Kus nové historie

S průzkumem odbornému archeologovi pomáhal i bezpočet dobrovolníků, kteří se rekrutují z různých oblastí Třebíčska. Právě díky jejich neutuchajícímu nadšení se podařilo objevit pozůstatky středověkého dvorce.

„Loňský průzkum probíhal mimo jiné i v areálu farského dvora. Původní záměr byl kopat do hloubky nejvýše kolem 50 centimetrů. Nakonec sondy dosáhly hloubky 250 centimetrů,“ upřesnil archeolog.

„Podařilo se nám zjistit pozůstatek opevnění dvorce z doby raného a vrcholného středověku a lokalizovat tak přesněji představy o legendárním mohelenském hradu“, shrnul výsledky průzkumu Vokáč.

Ani toto zjištění není, jak se zdá, konečné. „Témat ke studiu dějin a prehistorie Mohelna je mnoho a je zde naštěstí i dost vlastivědných pracovníků,“ uzavřel Milan Vokáč.

S dosavadními výzkumy se budou moci obyvatelé městyse seznámit dnes odpoledne od 17 hodin.