Uskuteční se tradičně v bazilice sv. Prokopa zapsané na seznam památek UNESCO. Varhaníka Marka Buše doprovodí pěvkyně Eva Lojdová, houslisté Vít Coufal a Jakub Lojda a violoncellistka Anna Bobková.

V minulosti Buš, jenž pracuje jako kastelán na zámku v Náměšti nad Oslavou, sestavoval program spíše nahodile ze svých oblíbených skladeb. V posledních letech se však snaží program skládat tematicky a seznamovat posluchače i s méně známými skladbami či kompozicemi méně hraných autorů, které nakonec utvoří zajímavou hudební mozaiku.

„K jubileu jsem oslovil několik svých dobrých přátel. Úplně nové jsou Michnovy věci v přepracování Jaroslava Tůmy. Vyšly v notách letos na jaře a moc interpretů se k nim zřejmě zatím nedostalo," řekl Buš.

V úvodu novoročního koncertu zazní dvě písně Adama Michny, na které náš přední současný varhaník Jaroslav Tůma zkomponoval variace ve stylu různých barokních autorů. Druhá část programu bude patřit Antonínu Dvořákovi a jeho hudebním maličkostem pro dvoje housle, violoncello a harmonium. „Těchto pět drobných skladbiček zkomponoval Dvořák v květnu 1878 a hned v únoru následujícího roku osobně hrál part harmonia při prvním provedení v Praze," poznamenal Buš.

Na závěr koncertu si lidé poslechnou Postludium z Glagolské mše Leoše Janáčka. „Varhaník se musí nejprve pracně prokousat všemi záludnostmi Janáčkova zápisu, aby pak doslova zavalil posluchače lavinou jeho nádherné hudby," řekl Buš.

Podle ředitelky městského kulturního střediska Jaromíry Hanáčkové je novoroční koncert v třebíčské bazilice neodmyslitelnou částí začátku nového roku ve městě. „Je o něj obrovský zájem, bazilika s kapacitou kolem 500 lidí je zaplněná do posledního místa. Lidé jdou pak z koncertu rovnou na náměstí, kde zhlédnou novoroční ohňostroj," řekla Hanáčková.

Novoroční varhanní koncert začne v bazilice sv. Prokopa 1. ledna v 15:00, vstup je volný.