Skupina přátel z Náměšťě nad Oslavou vystudovala uměleckou školu a o své znalosti a umění se chtěla podělit s ostatními a ukázat, že i nemožné je možné, když se ocitnete v animovaném filmu. A proto vytvořila dílny, ve kterých se každý může naučit vytvářet animovaný film.

„Rozhodli jsme se uspořádat dílny, které se týkaly animovaného filmu, protože na animovaných pohádkách jsme vyrostli snad všichni, a proto vytvořit si vlastní krátký animovaný film je velká výzva. Zároveň jsme chtěli lidem přiblížit zákulisí vzniku animovaných filmů a proces, který je velmi pracný a časově náročný. A snad každý, kdo si to zkusil, získal větší úctu k animovaným filmům, protože si díky této vlastní zkušenosti mohl uvědomit množství práce, a množství hodin, které stojí třeba jen za pouhými 30 sekundami animace," říká hlavní organizátorka projektu Tereza Viková.

Práce nebyla opravdu snadná, ale stálo to za to a v dílnách vznikaly krásné filmy na libovolné téma. A jak hodnotí celý projekt Tereza Viková? „Naše animované dílny byly z mého pohledu úspěšné. Vzniklo několik krátkých animovaných filmů, převážně z plastelíny. Přišli studenti VŠ, děti ve věku základní školy i rodiny s dětmi. Od začátku vznikla výborná tvůrčí atmosféra, na které měla velkou měrou zásluhu i naše kamarádka Veronika Szemlová, která absolvovala ateliér animace na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a zahájila dílny přednáškou, ve které vysvětlila základní terminologii, přiblížila různé způsoby animace a pouštěla nám příklady různých typů animovaných filmů. Účastníci si dílny pochvalovali a my jako organizátoři jsme byli také spokojení."

Projekt Dílny animovaného filmu, podpořený programem Think Big od Nadace O2, se shledal s úspěchem, a proto organizátoři nelenili a pustili se do Levelu 2 s projektem Sochařské dílny, kde si každý mohl odlít z kovu vlastní sochu a ta byla poté vystavena na společné vernisáži.

MARIE HORÁKOVÁ