Stránky vznikly díky podpoře soukromého sběratele umění Josefa Brože, který několikrát také zapůjčil do třebíčské expozice Ladislava Nováka jeho obrazy a materiály. Na obsahu nových webových stránek se podílel i galerista a přítel Ladislava Nováka Lubomír Kressa z Třebíče.

„Je to v internetové podobě rozhodně nejucelenější soubor díla Ladislava Nováka," říká Lubomír Kressa. Stránky jsou živé, doplnit dosud neznámé dílo třebíčského umělce může každý. Stačí se na webové adrese zaregistrovat a položku odeslat. „Kdokoli má doma práce Ladislava Nováka nebo materiály, rukopisy a podobně, může je na stránkách po zaregistrování doplnit," podotýká Kressa.

Co zájemci na stránkách www.ladislavnovak.cz uvidí? Především si mohou prohlédnout všechna výtvarná díla, která Novák tvořil pro něj typickou technikou koláží, alchymáží a froasáží. Ta byla autorovou specifickou výtvarnou metodou, její podstata spočívá v tvorbě obrazů ze zmačkaného papíru. Webové stránky obsahují rovněž ucelený přehled autorova básnického, literárního a překladatelského díla. A v neposlední řadě podrobný životopis.

Jak webové stránky vznikly? „O představení díla Ladislava Nováka pro širokou veřejnost v elektronické podobě jsme mluvili s Josefem Brožem dlouho. Na prvopočátku byla katalogizace obrazů v jeho sbírkách. Možná nás k vytvoření stránek přimělo zavření expozice Ladislava Nováka a její následné okleštění do jedné místnosti, přesně už nevím," zamýšlí se Lubomír Kressa.

Pravý důvod bude ale zřejmě ten, že setkání s nekonvenčním třebíčským pedagogem a umělcem jej ovlivnilo na celý život. „Znal jsem ho od dětství, kdy mě při nedělních rodinných vycházkách do Poušova kolem řeky neustále strašil vlky. Byl pro mne především přítelem, rádcem, učitelem a vynikajícím umělcem," dodává Lubomír Kressa.