V pořadí dvacátá třetí mezinárodní výstava surrealismu je nyní v kostarickém městě Kartágu. Má titul Las llaves del deseo (Klíče touhy) a potrvá do 7. května. Obsahuje na tři sta děl v kategoriích obrazy, sochy, objekty, fotografie, film a poezie od sto čtyř autorů z dvaceti čtyř zemí. Českých autorů je čtrnáct, šest z nich působí v Třebíči nebo v blízkém okolí Gabriela Kopcová, Linda Filipová, Josef Kremláček (in memoriam, zemřel v roce 2015), Lubomír Kerndl, Miloslav Čevela a Jan Dočekal. Všichni jsou, či byli členy skupiny Stir up nebo s ní vystavovali.

Z Čertova ocasu

Lubomír Kerndl si pronajal v roce 2006 bývalý Mohelský mlýn na řece Jihlavě a zřídil tam galerii. Dle jména blízkého meandru jí dal název Čertův ocas. Na přípravě první výstavy se podílel Arnošt Budík, brněnský rodák žijící v Bruselu, člen skupiny Stir up. On to byl, kdo dojednal účast svých surrealistických přátel z Belgie, Francie, Nizozemska, Portugalska a Střední Ameriky, takže galerie Čertův ocas se dobře uvedla.

Tam také leží počátek vzájemné spolupráce moravských a cizích surrealistů. Členové Stir up měli od té doby vícekrát příležitost představit se na mezinárodních výstavách. Chilský výtvarník a básník Enrique de Santiago napsal ke kostarické výstavě obsáhlý text, v němž ve shodě s dalšími současnými teoretiky surrealismu míní, že surrealismus je pořád vitálním hnutím, živým ohněm stále osvětluje sny.

V závěru Santiagův text obsahuje tato kategoricky vybízející slova: Mezinárodní výstava Las llaves del deseo je novým zastavením. Stačí už jen založit požár starých zákonů a předpisů a střílet verši po těch, kteří nás po staletí zneužívali.