„Návštěvníky bych pozvala především do galerie Franta," řekla Aneta Dohnalová. Galerie představuje téměř čtyřicítku obrazů, grafik a soch vytvořených třebíčským rodákem Františkem Mertlem, který vystupuje pod uměleckým jménem Franta. Tato třebíčská galerie je první mistrovou stálou expozicí a zájemci ji najdou v Národním domě v Třebíči.

V nedaleké Galerii Malovaný dům začne 4. února výstava grafik akademického malíře Jiřího Brázdy. Ten je mimo jiné známým tvůrcem exlibris a v tomto oboru získal četná ocenění doma i v zahraničí. V dubnu Brázdu v Malovaném domě vystřídá Jaroslav Šafr. Ten se věnuje keramice a keramické plastiky vystaví i v Třebíči.

Originální keramika

Na práci s keramikou je zaměřená také Ludmila Kovaříková, které bude galerie na třebíčském Karlově náměstí vyhrazena od konce června do poloviny srpna. „Pracuje s keramickou hlínou a východiskem její tvorby je práce na hrnčířském kruhu. Její plastiky i užitá keramika se vyznačují vysokou originalitou ve tvaru i barvě," představuje autorku katalog třebíčského kulturního střediska.

Novou zajímavou výstavu, tentokrát domácí autorky, nabídne i Galerie Ladislava Nováka. Od dubna do června tam své obrazy ukáže Jitka Janíková. Od kresby, grafiky a pastelu přešla k olejomalbě a aktuálně se věnuje i malbě na přírodní hedvábí.

Regionální tvorbu má v náplni i Výstavní síň Předzámčí v Třebíči. Zítra tam začíná výstava fotografií studentů třebíčského gymnázia. V březnu stěny výstavní síně ozdobí snímky ze soutěže Třebíčské památky očima fotografů.