Po třech zástupcích vyslal do boje Jihomoravský a Zlínský kraj, Vysočina má v přehlídce pouze jednoho zástupce, a tím je loutkový soubor Pedro ve vedru z Nového Města na Moravě. V sázce je postup do celostátní přehlídky Loutkářská Chrudim.


Představí se transparentní loutky


Většina her, které jsou na programu, je určena pro ty nejmenší. K vidění budou snad všechny druhy loutek: marionetami počínaje a transparentními loutkami konče.


Principálové vsadili vesměs na české a klasické pohádky. V nabídce se objeví Povídání o pejskovi a kočičce, Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Míček Flíček nebo třebapředstavení Sekerová polévka, na jehož konci mohou malí diváci ochutnat opravdovou polívčičku.


Oblíbená japonská hra na konec


Závěr přehlídky bude patřit Petru Moudrému z Kyjova, který si jako jediný vybral příběh z dalekého Japonska.


„Pohádku jsem napsal na motivy jedné z knih o Japonsku, která se mi dostala do ruky. V kapitole o pohádkách jsem se dočetl o nejoblíbenější z nich. Je jí Broskevníček Momotaró,“ objasnil vznik pohádky Petr Moudrý. Představení je kombinované a kromě marionet a transparentních loutek v něm vystupuje i sám principál.


„Představení jsem koncipoval tak, abych zapojil dětskou fantazii. Před jednotlivými obrazy řeknu děj a potom vlastní japonštinou kus zahraji,“ upřesnil průběh představení Petr Moudrý.


Třebíčské loutkářské jaro se letos uskuteční v malém i velkém sále Národního domu. Program začíná v 9.30 hodin, na všechna představení je jednotné vstupné 25 korun.