Neméně zajímavý byl také odpolední snímek Zlatý úsvit o vzestupu řeckého politického uskupení Zlatý úsvit, které se netají svým neonacistickým směřováním. Součástí festivalu byla diskuse s mladým českým politikem Dominikem Ferim. První část besedy se točila právě kolem řeckého dokumentu a tématu národovectví. Podle Feriho však samotné téma národa v politice nestačí. „Národ je takový politický kečup. Dá se dát na všechno. Nemůže být ale klíčový, potřebujete i hlavní jídlo," řekl mladý politik.

A jako příklad poukázal na Slovensko a tamní úspěch Ľudové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby. „V průzkumech po volbách se ukázalo, že lidé nepodpořili Kotlebu kvůli tématům národa nebo uprchlíků. To bylo v žebříčku páté nebo šesté. Na prvních místech bylo zdravotnictví, nezaměstnanost a boj proti korupci," popsal Feri.

Důležitá je podle něj také touha lidí po změně, přestože není jasné, o jakou jde. „Šedesát nebo sedmdesát procent lidí považuje za klíčové u Kotleby, a dá se to vztáhnout na podobná uskupení po celé Evropě, touhu po změně bez přívlastků. Vymezují se proti establishmentu jako takovému," doplnil Feri.

Důležitým tématem besedy byla také otázka, jak přitáhnout mladé lidi k zájmu o politiku. „To je naprosto klíčová otázka. Podle průzkumů OECD se 57 procent mladých Čechů vůbec nezajímá o politiku," zdůraznil. Sám se při besedách na některých školách setkává i s tím, že studenti nevědí, kdo je to Bohuslav Sobotka. „Chybí tady jistá nízkoprahovost. Když absolutně politikou nepolíbený člověk půjde na politologickou přednášku, tak se nebude vůbec chytat," vysvětlil Feri. Důležitá je podle něj role rodičů a učitelů, kteří by měli spolupracovat s občanskými iniciativami, které se snaží atraktivní formou přitáhnout mladé lidi k politice.