Podívejte se na fotografie z natáčení v článku: Kňažko se vypořádá s vrahem i živou husou

Za kamerou při natáčení detektivního příběhu z počátku 20. století stál Vladimír Smutný, hudbu složil Michael Kocáb. Kňažkovi sekundují Ági Gubíková, Eva Josefíková, Tomáš Töpfer či Vilma Cibulková. Houslové party hrané ve filmu Leou v podání Josefíkové ve skutečnosti nahrál Pavel Šporcl.

Najít vhodné exteriéry pro historický film je podle Svobody čím dál obtížnější. „Lidé i instituce dnes natírají fasády barvami, které v minulosti vůbec neexistovaly. Místo s úzkými uličkami s dlažbou je téměř nemožné najít. Naštěstí je tu Třebíč," uvedl Svoboda. Architekt Jaromír Švarc podle něj navíc objevil hotýlek, který rozměry a dispozicí odpovídal scénáři.

Zádušní oběť začíná, když komisař Mondl ztvárněný Kňažkem přijíždí z Vídně do malého českého městečka, aby vypátral pachatele série vražd mladých mužů a vyvrátil dohady o tom, že se jedná o vraždy rituální. "Podezření se postupně zúží na pár osob. Mezi nimi je i Alma - bývalá kuchařka, která pečuje o sirotka. Dcerku své bývalé zaměstnavatelky, mladinkou Leu, si vzala ze sanatoria pro choromyslné. Děvče utíká se svými houslemi a hudbou do samoty, mimo tento svět. Komisař pozná pravdu a rozhodne se pro spravedlnost," uvedla Plívová.

Podle starosty Třebíče Pavla Janaty (KDU-ČSL) je sice Třebíč druhým největším městem na Vysočině, ale je pouze malou komunitou, kde jsou vlastně všichni sousedé. „V Zádušní oběti si v komparzu zahrálo hodně místních a všichni jsme zvědaví, jak budou známá místa a lidé ve filmu vypadat. Třebíčané jsou na fotogenické části města, mezi něž židovská čtvrť rozhodně patří, právem hrdí," řekl Janata.

Režisér Svoboda, scenárista Körner, kameraman Smutný a herec Kňažko se v minulosti potkali při práci na legendárním filmu z roku 1983 Zánik samoty Berhof.