„Ke zpracování jsme zvolili stav z první poloviny 19. století. Tehdy ještě stály všechny tři městské brány,“ přiblížil záměr Stanislav Vrška.
„Chceme třebíčským patriotům, a nejen jim, sdělit, že vzniká něco, co je v rámci České republiky zcela ojedinělé,“ řekl při představení modelu jeden z majitelů firmy Kapucín Milan Šťasný, který je hlavním iniciátorem. „Bude to město uvnitř hradeb a také Stařečka s Jejkovem,“ vysvětlil.


Firma Kapucín stavbu modelu financuje. Přispějí však i další sponzoři. Model v měřítku 1:100 bude po dokončení asi jedenáct metrů dlouhý a kolem tří metrů široký. „Je to práce na plný úvazek,“ přiblížil Stanislav Vrška. Na vytvoření modelu bude pracovat denně po dobu několika let. Dílo pak bude umístěno v rekonstruovaných prostorách Muzea Vysočina Třebíč.


Modelář Stanislav Vrška se zabýval především stavbou leteckých modelů. Jeho zatím nejznámějším dílem je však model Židovské čtvrti, který dokončil před několika lety. Za prestižní lze považovat zájem řádu premonstrátů o vytvoření modelu kláštera v Praze na Strahově.


„Třebíč je v seznamu UNESCO. Tento model by měl přispět ke vzdělání mladých lidí i k posílení turistického ruchu ve městě,“ shrnul Milan Šťastný.