„Myslím, že jsme s Pavlou Wolfovou daly dohromady partu skvělých mladých lidí, kteří budou s chutí pokračovat v udržování horáckého folkloru v regionu," řekla dlouholetá primáška muziky Bajdyš Karla Ošmerová.

Muziku folklorního souboru, jehož ohlas už dávno přesáhl hranice Třebíče, Vysočiny i České republiky, nyní vede absolvent Janáčkovy akademie múzických umění Adam Caha, taneční složku má na starost Šárka Nohová. Své nástupce si zakladatelky Bajdyše pochvalují. „Oba jsou mladí, nadaní a zapálení," podotkla Wolfová.

Muzika a tanec patří k sobě, než ale vznikne koncertní vystoupení, i třeba hodinové pásmo z horáckých písniček a tanců, dá to prý hodně práce. „Mnoho ručně psaných notových zápisů jsem dostala od učitele hry na violoncello Františka Zdarsy. Všechny jsem musela upravit v počítači, co jedna notička, to jedno kliknutí myší. Pomocníkem mi byl vynikající hráč na akordeon Petr Gross. Úprav byly desítky. Až jednou budu ze školy odcházet, tak se mi snad ani na externí disk nevejdou," poznamenala Ošmerová.

Úpravám hudebních zápisů se nyní věnuje Adam Caha. „Základní notový zápis musí rozepsat pro všechny nástroje. On tomu musí dát variace, vyladit výšky, dát tam různé kudrlinky, něco zpomalit, něco zrychlit, aby byla píseň zajímavá," vysvětlila Pavla Wolfová. „Je to ale zajímavější i pro tanečníky i pro mě jako choreografku. Taková upravená skladba je pro nás velkou výzvou," dodala.

Bajdyš doprovází při vystoupeních už od roku 1984 první a druhé housle, viola, kontrabas a akordeon. „V Třebíči byla v minulosti tradiční hudecká muzika, proto jsem vždycky vycházeli ze smyčcových nástrojů. Později jsme k nim přidali flétnu a klarinety," podotkla Karla Ošmerová.

Soubor neúčinkuje pouze na Vysočině, ale vyjíždí na vyhlášené festivaly v tuzemsku i do zahraničí. Několikrát se účastnil věhlasné Europeády. „Soubor funguje pod záštitou Základní umělecké školy a díky finanční podpoře Grantového systému Zdravé město Třebíč jsme mohli Horácko prezentovat v mnoha zemích Evropy," připomněla Karla Ošmerová.

Název souboru vznikl podle jednoho z charakteristických horáckých tanců, který má svým humorným dějem a divokostí vystihovat duši mladých tanečníků.