Výročí zápisu si Třebíčané připomínají na Slavnostech tří kápí, které se konají již tento pátek a sobotu.

Jejich středobodem bude jako již tradičně Podzámecká niva a na ní situované historické městečko. To nabídne návštěvníkům mnoho lákadel od kejklířů, šermířů, řemeslníků, mágů či lukostřelců k dobové hudbě, pohádkám nebo soutěžím pro děti. Součástí historického městečka bude také jarmark, večery obou dnů budou patřit koncertům. „Na louce bude více divadelních představení. Vystupující skupiny se obměnily, aby to bylo odlišné od minulých let," uvedl organizátor David Vejmělka. V sobotu se pak uskuteční ohňostroj a oblíbený noční historický průvod.

Od předchozích ročníků by se měl lišit zapojením historických postav, na Karlově náměstí se k němu připojí Karel IV. a Jan Lucemburský. Oba králové připomenou rok 1335, kdy udělili Třebíči městská práva. „Nerad bych, aby to vyznělo, že městem půjdou dva průvody. Bude jeden po staré trase a na Karlově náměstí se k němu přidá několik historických postav," řekl Vejmělka. Trasa pochodu povede od zámku přes Žerotínovo náměstí, Židovské město přes lávku na Karlovo náměstí a odtud zpět na Podzámeckou nivu. „Je to známá trasa. Jiná se ani vymyslet nedá," zmínil Vejmělka.

Dva české krále ztvární herci z divadelního souboru Ampulka. „Víme, kdo bude koho hrát, ale podrobnosti zatím ne. Jestli dorazíme na koních nebo pěšky se teprve uvidí," uvedl Michal Lukáč, vedoucí Ampulky.

Novinkou přímo na louce bude drobná soutěž pro děti. Po vzoru festivalu Zámostí budou moci sbírat plastové kelímky, za jejich určitý počet dostanou drobné dárky. Součástí slavností pak letos budou také Oranžová kola Nadace Čez. Návštěvníci budou moci vyšlapat finanční příspěvek pro handicapovaného sportovce Jiřího Žáka a pomoci mu s cestou na paralympiádu do Ria de Janeira nebo pro Ampulku. Ta peníze použije na dokončení svého divadla a pořádání FabrFestu.

Předvojem Slavností tří kápí bude čtvrteční koncert skupiny Chinaski. Na Podzámecké nivě kromě ní vystoupí Adam Mišík a Voxel a lístky jsou stále k dispozici. „Vstupenky za 300 korun pro dospělé a 200 pro děti lze zakoupit u pokladny v Národním domě nebo elektronicky na www.mkstrebic.cz," podotkla Eva Malá z MKS. Čtvrteční koncert začíná v 19 hodin. Vstup na páteční a sobotní program je zdarma.