Nyní jste na koncertním turné s kapelou Neřež. Jak vlastně k vaší spolupráci došlo?

Před dvěma lety jsme měli koncerty na jednom velkém slovenském festivalu. Já se svou kapelou a oni samostatně jako Neřež. Organizátora tehdy napadlo, že bychom si některé písničky mohli zahrát i společně. Na jejich hudbě jsem vyrůstala a vždycky jsem je měla ráda, takže jsem z této nabídky byla naprosto nadšená. Nejdřív jsem se trochu bála, zda s tím pánové z Neřež budou souhlasit, ale všechno dobře dopadlo. Sedli jsme si jak hudebně, tak lidsky a řekli jsme si, že spolu uděláme turné.

Na vašich společných koncertech zpíváte i písničky v češtině. Je to pro vás obtížnější než ve slovenštině?

Nikdy jsem to nevnímala jako handicap a není to pro mě nijak zvlášť složité. Vyrůstala jsem ještě v Československu a čeština pro mě vždy byla velmi přirozeným jazykem. Zpěv v ní mi nikdy nedělal potíže. Když si třeba vyberu skladbu, která je přeložena do obou jazyků, raději volím ten český překlad. Doufám, že svou interpretací nikoho neurazím a že se můj zpěv lidem líbí.

S Neřež zpíváte i skladby legendární české zpěvačky Zuzany Navarové? Máte trému, když interpretujete její skladby?

Vždy je to velmi obtížné, když má člověk zpívat písně takového unikátního interpreta, jako byla Zuzana Navarová. Je to ještě o trochu těžší, protože ona byla i autorkou všech těchto songů. Byl to pro mě trochu stres, protože jsem nevěděla, jak to přijmou lidé. Bála jsem se, že posluchači už nebudou chtít slyšet její písně v podání někoho jiného. Pro mě osobně je to ale obrovská pocta a radost. Jsou to krásné texty, které vydrží roky, desetiletí a možná i staletí a lidé je pořád budou milovat. Byla by velká škoda, kdyby se nehrály. Zdeněk Vřešťál byl spoluautorem mnoha písní, které Zuzana zpívala, a jsem nadšená, že mi dal tu možnost, znovu je uvést na podia a mezi lidi.

Neřež a Katka Koščová
Kapela Neřež, dříve Nerez, soustředěná kolem hlavních postav Zdeňka Vřešťála a Víta Sázavského, patří k legendám folkového žánru. Od počátku osmdesátých let bylo jméno kapely spojeno s osobností výjimečné autorky a interpretky Zuzany Navarové. V roce 2012 představila skupina koncertní program Vlakem na Kolín, tvořený nejen novými skladbami, ale také nejslavnějšími písněmi z repertoáru původního Nerezu, kterým vdechla nový život slovenská zpěvačka Katka Koščová. Společný koncert skupiny Neřež a první slovenské Superstar se uskuteční 9. října 2014 v 19 hodin v Národním domě na Karlově náměstí v Třebíči.

KRISTÝNA KOVAŘÍKOVÁ