„Křest knihy o historii města bychom chtěli v září spojit s oslavou 555 let františkánského kláštera v Jemnici,“ vysvětlil Miloslav Nevěčný, starosta města Jemnice. Publikace vzniká na popud města. „Už v dubnu roku 2008 schválila rada města záměr vydání této knihy a bylo rozhodnuto, že město na to vyčlení finanční prostředky. Předběžně je počítáno s částkou přibližně 400 tisíc korun a nákladem kolem tisíc kusů,“ informoval jemnický starosta.


Zpracování se ujali Jana Jánská, Jiří Tříska a Jaroslav Kaláb. Ti následně sehnali další autory – specialisty z nejrůznějších muzeí a archívů. „Samostatná kniha o historii města Jemnice zatím určitě nikdy žádná nevyšla. A dost tu chybí. Často se stává, že do knihovny přijdou studenti a pátrají po rozšířených informacích z historie města a my jim bohužel nemáme co nabídnout,“ zamýšlela se Hana Křikavová, pracovnice Městské knihovny v Jemnici.


Na nové knize se podílí tým zhruba patnácti autorů. Ti si vzali za své zpracovat historii města od prvních počátků osídlení Jemnice až po historii novodobou.


K nejstarším pramenům města uvedl Jiří Tříska, bývalý jemnický starosta a současně jeden z autorů: „Nejstarším dochovaným písemným materiálem o Jemnici je opevňovací listina, kde je zápis o uvolnění peněz na budování opevnění Znojma a Jemnice. Nejstarší archeologické nálezy z dob osidlování Jemnice lze datovat do první třetiny dvanáctého století.“ Před nedávnem proběhla kvůli chystané knize o Jemnici schůzka všech autorů na Špilberku v Brně.


„Dohodli jsme se, že se pokusíme zapátrat v archivech a objevit něco novějšího, co se ještě nepublikovalo,“ nastínil Tříska, jenž píše kapitoly o zámeckém parku a období Jemnice od 18. stol.