Program komponovaný z poezie a korespondence právě tohoto významného našeho regionálního básníka si můžete vyslechnout v sobotu v přístavbě ZŠ Otokara Březiny v Jaroměřicích.


Součástí programu budou i vzpomínky Bedřicha Fučíka a Františka Křeliny.


„Vše přednesou Hana Michálková a Marie Nožičková. O hudební doprovod se postará Leoš Hrdý,“ řekl za Společnost Otokara Březiny Jiří Höfer, který bude pořadem provádět.


Jan Zahradníček se narodil v Mastníku na Třebíčsku a patřil mezi nejvýznamnější představitele nejen katolické poezie, ale byl i jedním z nejvýznamnějších básníků 20. století u nás vůbec.


Jeho básnická skladba Znamení moci je považována za nejostřejší a nejlepší české básnické protikomunistické a protitotalitní dílo. To dokončil těsně před svým uvězněním.


„Jan Zahradníček byl odsouzený ve vykonstruovaném procesu na třináct let. Po návratu po devíti letech na amnestii po několika měsících umírá,“ dodal k jeho životu Jiří Höfer.


Připomenout si tuto osobnost, jejíž dílo se dlouhou dobu šířilo pouze v zahraničí či samizdatem, si můžete připomenout v sobotu od čtyř hodin odpoledne. Vstupné je dobrovolné.