Vše odstartovalo pozvání Rebeccy Neff z agentury Czech it Out a záštitu nad tímto jedinečným vystoupením převzalo Velvyslanectví České republiky v Bernu.

Logisticky bylo velmi obtížné vše naplánovat a připravit. Přece jenom dostaňte v pořádku a v plném počtu na tři desítky členů výpravy z Moravy do Švýcarska! A to nezmiňujeme hudební nástroje, aparaturu, veškeré technické vybavení včetně osvětlení. Práce na každém vánočním koncertě z celé šňůry je velmi náročná, tento specifický koncert však vyžadoval přípravy ještě preciznější.

Nakonec se nicméně celá skupina společně vydala vstříc zážitkům příštích dní. Nechyběla samozřejmě Cimbálová muzika Grajcar z Dolních Bojanovic a ani speciální host, operní pěvkyně Alena Vacíková.

„Zürich byl nádherný. Měli jsme čas se po dlouhém cestování autobusem projít centrem, navodit a seznámit se tak s atmosférou tohoto jedinečného města," říká hned na úvod Petr Bende. Tato procházka nás nejen osvěžila a probudila z autobusového klimbání, ale navodila v nás tu správnou vánoční náladu. Sníh jsme sice v ulicích nenašli, ale město už bylo nádherně vyzdobeno a působilo slavnostně.

Zhlédli jsme nejvýznamnější pamětihodnosti Zürichu, ženy obdivovaly výlohy místních butiků, muži zase zvědavě pokukovali po švýcarských útulných hospůdkách. Nemohli jsme vynechat zdejší tradiční trhy, které lákaly k ochutnání švýcarské čokolády, punče a jiných lahodných pochutin. Samozřejmě jsme nezůstali pozadu a každý na vlastní chuťové buňky zakusil, co mu zrovna „padlo na talíř". Nevynechali jsme ani zastávku v augustiniánském kostele, v jehož posvátné atmosféře proběhne celý koncert.

Ale nebyli jsme tu kvůli vánočním nákupům ani kochání se památkami. Koncert se blížil, a i když se nám nechtělo opustit vyhřáté zdi útulného hotelu, vše se muselo připravit, nazvučit a nazkoušet tak, aby byl zážitek místních takový, jaký jsme jim ho chtěli předat.

Agentura Czech it Out připravila kapele a vůbec celému týmu skvělé zázemí; na místě bylo občerstvení (včetně dokonalé místní čokolády), vždy ochotní pomocníci a v neposlední řadě i ochota řešit hudební požadavky kapely. Rebecca Neff se stará o kulturu a propojení Čechů a Slováků žijících ve Švýcarsku. Byl to její první koncert, který zde pořádala a celé zajištění měla zvládnuté naprosto dokonale.

Když se začal kostel plnit lidmi, nervozita bandu dostoupila vrcholu. Mohli si říkat, že je to přece koncert jako každý jiný, ovšem úplně tak tomu nebylo. Vystupovali zde, v této nádherné stavbě, a mohli tak švýcarskému publiku představit své vlastní skladby a dovézt i trochu té české tradice v podobě našich koled.

Sbor českých a slovenských dětí

Koncert byl zážitkem sám o sobě. Po nesmělém začátku se kapela rozehrála tak, jak jsme na to všichni zvyklí, a publikum to ocenilo vstřícným přístupem. Grajcar určitě zaujal svým pojetím lidových písní, band přidal trochu té nezvyklé, rockové aranže při klasických koledách a sopranistka Alena Vacíková sem vnesla tak důležitou noblesu a umění, že už nikdo v sále nezůstal vůči vystupujícím chladný. Stranou nemohl zůstat ani pěvecký sbor, který je pravidelnou součástí vánočních koncertů. V Zürichu byl složen z tam žijících českých a slovenských dětí, které kapele pomohly s několika koledami i autorskými skladbami.

„Při koncertu vzniklo nádherné propojení s československým publikem. Vzpomínalo se a v mnohých řadách i plakalo. Závěrečný potlesk vestoje nám byl opravdu jedinečným dárkem v zahraničí," vzpomíná Petr. A co na to místní publikum? Z osmdesáti procent jej tvořili Češi a Slováci žijící ve Švýcarsku. „Za to jsem moc rád, protože tam, kde žijí trochu odtrženi od českých tradic, jsme jim mohli předat trochu jejich domoviny," doplňuje zpěvák.

Zbytek osazenstva tvořili Švýcaři, což celý tým potěšilo neméně než účast krajanů. Celému koncertu přihlížel také zástupce velvyslance České republiky, pan Pavel Bednář. Podle reakcí místních, kteří přišli většinou vyloženě ze zvědavosti, se povedlo pro každou kapelu to nejúžasnější: oslovit a také dojmout svou hudbou a vystoupením. „Velký dík patří také produkci koncertu, kdy jsme se mohli cítit skoro jako světová skupina. V dalším roce jistě na naše zahraniční cesty navážeme," těší se Bende.

Křtila se CD

Ještě v něčem byl švýcarský koncert zvláštní. Zpěvák si toto místo vybral pro křest svých nových live CD a DVD. V obou případech se jedná o živé záznamy koncertů. První titul připomíná energické vystoupení Petra Bende & bandu a Cimbálové muziky Grajcar na největším festivalu na Vysočině Vysočina Festu.

Druhé DVD pak fanoušky zavede do velkého dómu Kateřinské jeskyně na speciální akustický koncert Petra Bende & bandu s hostem Pavlem Helanem. „Kateřinská jeskyně je jedinečný záznam z místa, kde se ještě nikdo nepokusil něco takového udělat a natočit. Oba koncerty jsou zmapováním dosavadních alb a jedenáctiletého působení mojí kapely ve stejném obsazení," upřesňuje Petr. Nově pokřtěná CD a DVD budou k zakoupení právě při vánočním tour nebo na www.petrbende.cz. Byl to skutečně nevšední zážitek a všichni na něj dodnes živě vzpomínáme. Nicméně vánoční koncerty v České republice jsou teprve v polovině, tak se celá kapela nyní plně soustředí na své domácí (a nutno říct už každoročně věrné) publikum. O tom se můžete přesvědčit na úterním koncertu v Třebíči.

LENKA VANÍČKOVÁ