„Americký básník Carl Sandburg o literárních vědcích říkal, že by nerozeznali poezii, ani kdyby je na ulici přepadla za bílého dne. Přesně to se teď stane v Třebíči," poznamenal místostarosta Milan Zeibert.

Jak tedy bude akce vypadat? Na světový den poezie, v pátek 21. března může každý zájemce kdekoli v Třebíči vyvěsit list papíru s vlastní tvorbou. Akce, jak vyplývá z názvu, je jakýmsi partyzánským básněním v ulicích či netradičním zveřejňováním autorské tvorby. „Může se zapojit kdokoli, kdo sám autorsky tvoří nebo chce propagovat tvorbu svého oblíbeného autora a přihlásí se k události na facebooku," řekla Eva Bazalová z městské knihovny.

Kdo chce, může k dílu připojit své kontaktní údaje. „Podstatné je, aby uvedl, že akci pořádá Guerilla Poetring a zmínil facebookové stránky," podotkla Bazalová. Na stránkách Guerilla Poetring je také dobré zveřejnit fotografii místa s vyvěšenou básní. Báseň je možné připevnit na libovolné místo ve městě, na náměstí, v parku, knihovně. Náhodní kolemjdoucí si pak mohou verše přečíst, případně odnést domů nebo kontaktovat autora.

Akce má několik pravidel a pořadatelé prosí o jejich respektování. Podmínkou je neničit při umísťování básní soukromý či městský majetek. A dbát na dodržování autorských práv v případě zveřejnění jiných autorů. Akci podpořila Městská knihovna v Třebíči, která připravuje i setkání s autorkou projektu Guerilla Poetring Blankou Fišerovou. Více o projektu na www.facebook.com/guerilla poetring