Festival letos opět nabízí to nejlepší nejen z hudby baroka a klasicismu. Z programu jubilejního desátého ročníku by si zájemci určitě neměli nechat ujít koncert špičkového polského souboru Collegium Zielenski, Monteverdiho Mariánské nešpory, zcela ojedinělé hudební ztvárnění Shakespearova Hamleta.

Tuto sobotu si můžete zajít na koncert třebíčských rodáků. Uskuteční se od 19 hodin v kamenném sále Muzea Vysočina. „Letos máme tu čest přivítat na festivalu klavíristku Kamilu Ozerovou a flétnistu Radka Vejmelku. Zazní skladby od Beethovena, Chopina, Debussyho, Janáčka, Bacha a dalších," řekla za pořadatele Petra Švandová.

Jako každý rok, i letos je jeden z koncertů věnován rodinám s dětmi. Pro ně organizátoři v neděli připravili operu Antoina Caldara Ghirlanda di fiori. Původní kompozice díla byla ušita na míru mladým a začínajícím zpěvákům. Konkrétně dětem hraběnky Marianny Altmanové. Ty si v přestrojení za pastýře a nymfy postupně vybírají jako svůj atribut květiny, které jsou v souladu s jejich dobrými charakterovými vlastnostmi. Posléze z nich společně uvijí dar v podobě Girlandy z květů a ověnčí jím bohyni Auroru, za níž se ve skutečnosti skrývá jejich šlechetná maminka. O hudební nastudování a režii se postaral Tomáš Hanzlík. Opera začíná v 19 hodin v kamenném sále Muzea Vysočiny.

Bazilika svatého Prokopa se příští sobotu stane dějištěm jednoho z vrcholu festivalu. Czech Ensemble Baroque Orchestra & Choir publiku představí dílo Claudia Monteverdiho Mariánské nešpory z roku 1610. Odborníci je považují za vůbec nejlepší dílo tohoto italského autora. Příští neděli je na programu slavnostní hudební mše svatá, o den později pak koncert věnovaný renesanční hudbě. „Další výjimečný hudební zážitek se chystá na pátek 23. září, kdy v Třebíči vystoupí renomovaný polský soubor Collegium Zielinski. Celý program završí další hudební lahůdka, v neděli 25. září se určitě přijďte podívat na netradiční muzikál Hamlet!!!," pozvala na další akce Švandová.

ZUZANA HINKOVÁ