A zcela jistě netušil, že o sto let později se na zámek do Náměště nad Oslavou vrátí, i když jenom posmrtně. A spolu s ním nebudou v jedné propršené zářijové sobotě v komnatách zámku chybět císař František Josef I.., mladý Tomáš Garrigue Masaryk, prezident Edvard Beneš, učitel národů Jan Amos Komenský nebo kverulant Švejk.

Ti všichni se tuto sobotu ukázali na dalším ročníku Oživeného zámku. Letošní patnáctý ročník měl podtitul „Tak nám zabili Ferdinanda…" aneb 100 let od vypuknutí 1. světové války a na návštěvníky čekala historie v pozměněném kabátě, kdy se prolínala pravda, lež, fikce a především legrace. Netradiční prohlídky totiž chtějí hlavně pobavit. „Děti školou povinné by to, co uvidí, neměly používat v dějepise. Mohlo by se jim to nevyplatit," varovala návštěvníky průvodkyně.

Upravená historie se však líbila jak dětem, tak dospělým. „Jezdíme sem už x let, opravdu nevíme, jak dlouho. Líbí se nám tu moc, jinak bychom se sem nevraceli," usmívali se manželé Poláškovi, kteří se do Náměště každoročně vydávají až z Lomnice u Tišnova a letos kromě svých dvou dětí vzali i syna známých. „Na Oživeném zámku je fajn to, že se člověk něco dozví, ale zároveň se u toho nasměje. A v hlavě mu toho tak zůstane určitě více," dodali.

Z letošního ročníku si návštěvníci budou pamatovat vítání Františka Ferdinanda d´Este v ulicích Sarajeva a následný atentát, Tomáše Garrigue Masaryka předávajícího císaři Františku Josefovi I. Řád Bílého lva za zásluhy za vznik republiky, Jana Amose Komenského sbírajícího „lajky" na facebooku nebo odvodovou vojenskou kancelář, ve které si se Švejkem zahráli i muži účastnící se prohlídky.

Na oživený zámek si našlo cestu přes čtyři sta návštěvníků. „Letošní návštěvnost určitě ovlivnilo počasí. Řada lidi kvůli němu raději zůstala doma," posteskla si Romana Hedbávná z náměšťského zámku. Ti, kteří si do jeho útrob přesto cestu našli, však nelitovali.

Celá akce se uskutečnila v rámci Dnů evropského dědictví a v jejím rámci se návštěvníci mohli podívat také do hrobky Haugwitzů nebo kaple sv. Anny. Obě historické stavby poblíž náměstí jsou jindy nepřístupné.