První a poslední skladba jsou díla variačního charakteru, druhá je varhanní chorálovou předehrou, typickou nejen pro Bacha. Na úvod koncertu zazní Partita Sei gegrüsset, Jesu gütig (Buď pozdraven, dobrotivý Ježíši). „Nejprve se ozve výchozí stará luteránská píseň a po ní bude následovat dvanáct variací na její téma, které jsou důkazem Bachova kompozičního mistrovství a dokonalé práce s nosným tématem," řekl Buš.

Jako druhou uslyší návštěvníci chorálovou předehru Wachet auf, ruft uns die Stimme (Probuď se, hlas nás volá). Píseň vychází z podobenství o deseti pannách z evangelia svatého Matouše a v německé luteránské tradici byla pravidelně hrána a zpívána v období adventu a konce roku. Poslední skladba je rovněž na Bachovo téma, ale vznikla až v období vrcholného romantismu. Jde o varhanní přepis slavné Chaconny ze Sonáty d-moll pro sólové housle, který vytvořil na konci 19. století Wilhelm Middelschulte. Podle Buše jde o technicky náročnou skladbu, která je svým charakterem blízká vrcholným romantickým kompozicím Maxe Regera. „Musím říci, že jsem v posledních šesti měsících zažíval při přípravě této chaconny s pány Bachem a Middelschultem veliké dobrodružství," dodal Buš.

Podle ředitelky městského kulturního střediska Jaromíry Hanáčkové je novoroční koncert v třebíčské bazilice neodmyslitelnou částí začátku nového roku ve městě. „Je o něj obrovský zájem, bazilika s kapacitou kolem pěti set lidí je vždy zaplněná do posledního místa. Lidé jdou pak z koncertu rovnou na náměstí, kde zhlédnou novoroční ohňostroj," řekla Hanáčková.

Novoroční varhanní koncert začíná v Bazilice svatého Prokopa v Třebíči jako vždy na Nový rok v 15 hodin. Vstup je volný.