Setkání se zámeckým pánem Janem Adamem Questenberkem a jeho služebnictvem se koná jednou za dva roky a vždy se setkává s velkým zájmem návštěvníků. Letošní noční kostýmované prohlídky budou oproti letům minulým přece jen trošku odlišné.


„Chtěli jsme prohlídky nějak ozvláštnit, pozměnit, udělat je přitažlivějšími, proto jsme poněkud pozměnili jejich scénář. I letos se mohou návštěvníci těšit na staré známé a podotýkám skutečné postavy Bumbálku a jejího manžela Hajdaláka či hraběte Questenberka. Hrát prim však nebudou. I když to zní trochu divně, a milovníkům historie to trochu zamotá hlavu, ústřední postavou bude Bílá paní,“ řekla pracovnice zámku Jana Petrová.


Kostýmované prohlídky vycházejí z reálných postav a dějů, které se v minulosti na zámku udály, v análech však o Bílé paní není ani zmínka.


Tajemství odhalí až prohlídka


„Jaroměřický zámek má, tak jako ostatní stavby tohoto druhu, svá tajemství. Bílá paní však mezi ně nepatří. Jak se tato, tajemstvím opředená bytost, dostala do Jaroměřic neprozradím. Pravdu se dozví až návštěvníci nočních prohlídek,“ sdělila tajnůstkářsky Jana Petrová.


V oba dva dny se začíná ve stejnou dobu, tedy ve 20 hodin. Na jejich realizaci se kromě všech zaměstnanců podílejí i členové ochotnických spolků ze samotných Jaroměřic a nedalekých Moravských Budějovic.


„Prohlídky jsou naplánované po půl hodinách a návštěvníci v doprovodu postav projdou celou prohlídkovou trasu, která trvá kolem padesáti minut. I když jsou prohlídky určeny především dospělým, mohou na ně přijít i děti, ale pro ty nejmenší rozhodně nejsou.


Vstupenky lze objednat


„Zájem ze strany veřejnosti bývá obvykle velký, proto bych zájemcům doporučila zamluvit si vstupenky na určitou hodinu předem telefonicky. Není výjimkou, že se ti, kteří tak neučiní, na prohlídku prostě nedostanou. Počet lidí v jedné skupině je omezen,“ dodala Jana Petrová. Pro ty, na které se vstupenky na noční kostýmované prohlídky nedostali, máme dobrou zprávu. Další jsou naplánované na 3. a 4. července ve stejnou dobu.