Svá díla tam představují klienti Ústavu sociální péče z Jinošova. Výstava se jmenuje příznačně: Barevný život.


Dominují jí fotografie sedmatřicetiletého Josefa Kabelky. Ze snímků čiší výrazný cit pro zachycování neopakovatelných okamžiků a situací.


„Josef Kabelka byl velice nadšený, že jeho fotky spatří světlo světa, že se na ně veřejnost bude moci přijít podívat,“ zmínila vedoucí sociální péče jinošovského ústavu Michaela Höklová.


Zahájení výstavy se ale autor, stejně jako jeho kolegové, zúčastnit nemohl. Odjel totiž na předem naplánovanou rekreaci. Výtvarnému tvoření se muži z Jinošova společně s terapeutkami věnují den co den. Mají na to speciální dílnu, které důvěrně říkají Domeček.


„Nejraději pracují s hlínou,“ říká terapeutka Eva Chytková. Pod střechou Domečku ale vznikají i další výtvarná díla, například pozoruhodné obrazy.

„Přišel sem za mnou kamarád podnikatel a byl úplně nadšený tím, co viděl. Hned některé obrazy chtěl. Říkal: Kdybych to neviděl na vlastní oči, nikdy bych nevěřil, že tohle mohou dokázat,“ svěřuje se Chytková.


Úspěchy slaví jinošovští výtvarníci prakticky všude, kde svá díla představí. Ať už na národní výstavě v Šebetově, či na různých akcích v regionu.


Rozdávají štěstí


„Po jedné výstavě telefonovala paní, jestli jí prodáme obraz, který viděla. Autorovi přivezla dárkový balíček, on byl šťasten, protože nikoho nemá. Paní s brýlemi byla v tu chvíli jeho máma. A i my jsme byli šťastni za něj,“ popsala další z terapeutek, Zuzana Ivánková.


Každodenní výtvarné tvoření není samoúčelné. Mentálně postiženým lidem pomáhá rozvíjet logiku a fantazii i jemnou prstovou motoriku. „Učíme se například i stolování, dodržování hygieny. Mým klientům je v průměru přes 50 let, nemůžu čekat abnormální výsledky. Ale každý den, kdy se do Domečku vypravíme, je vidět, že ke změnám dochází,“ řekla Chytková.


Jeden z nejvýraznějších posunů lze prý pozorovat na zmíněném úspěšném prodejci obrazů, Janu Kratochvílovi.


„Nikdy nemluvil. Nyní začal, domluví se. Navíc mu stouplo i sebevědomí. Ví, že něco dokázal, vytvořil obraz, dostal za něj peníze a balík,“ přidává se Zuzana Ivánková.


V každodenním tvoření terapeutky neustaly ani poté, co se klienti kvůli havárii stropu museli přestěhovat do Náměště nad Oslavou. Do jinošovského Domečku pravidelně dojíždějí. A pokaždé se těší.


Důkazem jejich úspěšného tvoření je i současná výstava v Náměšti nad Oslavou. Vystavené výrobky tam mohou zájemci zakoupit v pátek 12. září dopoledne. Utržené peníze poslouží na pořízení výtvarného materiálu pro rukodělné aktivity klientů.