V jaroměřickém zámku se letos návštěvníci vypraví společně se šlechtou na lov. „Je večer na zámku, kam se sjela spousta hostů, aby mohla na druhý den společně s majitelem zámku hrabětem Janem Adamem z Questenberga vyrazit do okolních lesů na lov. Spousta lidí a také jejich nedočkavost před zítřejším lovem přivádí na zámeckou scénu řadu nečekaných příběhů a zápletek,“ láká zámek na webových stránkách. „Noční prohlídky pořádáme obrok a děláme je již od nepaměti, to ještě běhali dinosauři v parku, když jsme začali. Každý rok máme nějakou novinku, letos budou prohlídky probíhat v přízemí na prohlídkové trase B, tam kde je nainstalovaná výstava les a lov, protože se toho noční prohlídky budou týkat,“ řekl kastelán zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou Radim Petr.

Kromě Jaroměřic se do nočních prohlídek zapojí i zámek v Náměšti nad Oslavou. „Letos začínáme již třetí sezónu nočních prohlídek. Tento rok máme znovu nové téma, v červenci to bude Hrabě Monte Christo a v srpnu budou prohlídky o Paní z Monsoreau. Nejde o klasické prohlídky, z historie zámku průvodce nic neříká. Je to vlastně jenom o tom příběhu, který se odehrává v prvním patře zámku,“ sdělila pracovnice zámku v Náměšti nad Oslavou Romana Hedvábná.

Okříšská lávka.
První prázdninový víkend nabídne koncerty i nefalšovanou třebíčskou pouť

Na netradiční noční panoramata se také mohou těšit v Třebíči. Tamní věž opět otevře dveře návštěvníkům. Zatím nemáme přesně stanovený termín, ale noční prohlídky věže určitě budou v červenci, až začnou velké prázdniny,“ shodují se pracovníci třebíčské městské věže.

Bránu návštěvníkům otevře také bazilika. „Noční prohlídky baziliky letos budou společně s divadelním spolkem Ampulka. Proběhnou během Svatoprokopské poutě, tedy prvního a druhého července. Během prohlídky se návštěvníci mohou těšit na kostýmované divadelníky. Prohlídky budou vždy v devět a v deset hodin večer,“ upřesnila Eva Veškrnová z Městského kulturního střediska v Třebíči (MKS).

Návštěvníci si noční prohlídky oblíbili

Prohlídky zámku v noci s netradičním programem přitahují veřejnost. „Prohlídky návštěvníky lákají, hned jak jsme vyvěsili plakáty, tak si lidé začali rezervovat místa,“ komentoval Petr.

Podobně je tomu i na zámku v Náměšti. „Zájem o noční prohlídky je velký, alespoň podle loňského roku. Když jsme prohlídky zavedli první rok, tak se ani na všechny nedostalo, loni toho místa bylo už víc. Na letošek už máme také nějaké objednávky, ale většinou máme největší nápor tak týden dopředu, když si lidé uvědomí, že by si místa mohli zarezervovat,“ objasňuje Hedvábná.

Návštěvy ve večerních hodinách lákají návštěvníky i do baziliky sv. Prokopa v Třebíči. „O tento typ prohlídek je vždy velký zájem, pravidelně máme plnou kapacitu. Letos pořádáme již šestý ročník prohlídek“ uvedla Veškrnová.

Noční prohlídky na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou

Termíny: 30.6.; 1.7.;14.7.;15.7.;28.7.;11.8.; 1.9.;2.9.
Prohlídky: vždy od 19:00 – 23:00
Cena za vstupenku: 110 korun

Noční prohlídky na zámku v Náměšti nad Oslavou

Termíny: 7.7.; 8.7.; - téma Hrabě Monte Christo
11.8.; 12.8.; - téma Paní z Monsoreau
Prohlídky: vždy od 18:00 – 22:00
Cena za vstupenku:
Dospělí 100 Kč,
Děti, senioři 60 Kč
Rodinné vstupné 240 Kč

Noční prohlídky baziliky sv. Prokopa v Třebíči

Termín: 1.7.; 2.7.
Prohlídky: 21:00, 22:00
Cena za vstupenku: Dospělí 100 Kč
Děti, senioři, student, ZTP, ISIC 80Kč